Руколата, която все още е малко популярна в България, в последно време се превръща в символ на изискания и подбран вкус. Свежата зеленина, в комбинация с ядков аромат и пикантна нотка, подобна на синапа, я правят идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти, пица и други ястия, идващи от италианската кухня.

Освен богат вкус, руколата радва и с безброй полезни съставки. Тя е далечният роднина на зелето, карфиола и ряпата и има малко количество калории, които се компенсират от голямо количество хранителни съставки. Руколата е богата на витамини и минерали, като най-известните от тях са витамин С, витамин А и фолиева киселина.

Витаминът C, който се съдържа в руколата, е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това, той спомага за изчистването на токсините. Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от горещите лъчи на слънцето.

В руколата се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът на витамин В води до необяснима умора и ленивост. Редовният прием на руколата регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.

Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо, което помага за формирането на червени кръвни клетки. Освен това, руколата е богата на мед, който също е полезен за борбата с анемията. Медът съдържа голямо количество минерали и витамини, които подпомагат абсорбцията на желязо в тялото.
Но руколата не е само здравословна, тя е и много вкусна. Комбинацията от ядков аромат и пикантна нотка прави зеленчука идеален за всякакви ястия, особено италиански. Това е и причината руколата да е толкова популярна в италианската кухня. Може да я добавите към зеленчукови салати, паста, пица, сандвичи или просто да я консумирате със зехтин и пармезан.

Независимо дали я ядете заради здравословните й ползи или заради вкуса й, руколата е отличен избор за всяка хранителна диета. Със своя богат вкус и малко количество калории, тя е перфектната добавка към здравословното хранене. Не се колебайте да опитате рукола следващия път, когато я видите в магазина или на пазара. Вкусът й може да ви изненада, а ползите й за здравето са неоспорими.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook