Когато чуем думата „коприва“, най-често се сещаме за шоковия ефект от допира с мъхестите й листенца. Всъщност копривата крие много добре опазени тайни и има множество приложения, които датират от древни времена.

Една от най-големите ценности на копривата е нейната изключително здрава нишка за тъкане, която се използва от незапомнени времена, заедно с конопа и лена. В природата най-ценното се пази най-строго, богатствата на копривата се пазят от хистамин и мравчена киселина, които се съдържат в миниатюрни резервоари по стеблото и листата. При допир се отварят, парещата течност се излива и държи надалеч лакомниците. За много насекоми и дребни животинки, дозите могат да са смъртоносни.

Копривата е мощно противовъзпалително средство, като чаят от коприва помага при артрит и всякакви по-продължителни инфекции. Той има и диуретичен ефект, щадящ организма и по-продължителното му приемане се прилага при проблеми с отделителната система. При тревожно задържане на течности тя е особено препоръчителна, например в последните месеци на бременността. Много хора чувстват облекчение на сенна хрема и тя е една от билките, които помагат в това мъчение.

Като билка, семената, корените и листата на копривата имат множество приложения. С настойка от копривени листа обливаме косата при косопад. Доказано е, че редовната употреба сгъстява косата и придава блясък. Бабите са пръскали нападнати от листни въшки растения с вода, в която 24 часа е киснала коприва – отровата на мрав.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook