Магнезият е едно от най-важните вещества за човешкото здраве. Този минерал участва в множество химични реакции и процеси в организма, но се оказва, че в днешно време все повече хора не си набавят необходимото дневно количество от него.

Магнезият играе съществена роля за доброто функциониране на нервната система, мускулите и ставите. Той е кофактор на повече от 300 ензимни реакции в организма, а е необходим и за синтеза на ДНК, РНК и протеини.
При редовен прием на магнезий се регулира мускулното съкращение, кръвното налягане, инсулиновия метаболизъм, сърдечната дейност, енергийния метаболизъм, ензимните реакции, структурата на костите и много други.

Дефицитът на магнезий е много по-срещан, отколкото неговия излишък. Недостигът му може да доведе до нервно-мускулни, сърдечни и нервни разстройства. Ниските му нива са свързани със заболявания и нарушения, като Алцхаймер, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, мигрена и други.

Дневната нужда от магнезий за възрастни е средно 300-400 мг, но по последни данни официалната норма е занижена по отношение на съвременния ни начин на живот. Също така някои изследвания сочат, че повечето хора на стандартна диета си набавят едва 50% от необходимото дневно количество магнезий. Това може да се дължи на все по-често срещаните храносмилателни проблеми и нарушения в усвояването на веществата.
Тъй като магнезият не се натрупва в организма, той трябва да се приема ежедневно чрез храната, или под формата на хранителна добавка. Хранителните добавки с магнезий могат да набавят част от дневна нужда от минерала, но за да бърат ефективни, трябва да се избират лесноусвоими форми с доказано качество и произход.

Друг проблем при набавянето на достатъчно магнезий е все по-голямото минерално обедняване на почвите, поради прекаленото им експлоатиране и торене. Това до голяма степен поставя въпроса: доколко стойностите на храните са достоверни и доколко можем да им вярваме. Но за да сме здрави, трябва да знаем какво съдържа храната ни, така че нека разгледаме подробно кои храни съдържат най-голямо количество от така важния за организма магнезий.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook