Чайотът е растение от семейство тиквови и вирее в тропическите зони на Америка, Африка и Азия. Произхожда от Мексико и е известно още като мексиканска краставица.

Приготвя се като зеленчук, но е плод с форма на круша, водниста консистенция и тиквен вкус. Съдържа много витамини, минерали и аминокиселини, затова намира широко приложение във фармацевтиката, козметиката и в кулинарията.
От него се приготвят кремове против акне, козметични продукти за коса и тяло и други. Чайотът влиза в състава на много хранителни добавки, бебешки пюрета и лекарства.

Тропическият плод е богат е на витамин B6, витамин C, цинк, витамин K, калий. Съдържа аланин, аргинин, фосфор, мед, манган, желязо, магнезий и е естествен източник на фолиева киселина, тиамин, рибофлавин и пиридоксин.
Чайот е предпочитан плод. Съдържа хранителни влакнини, придаващи чувство за ситост и същевременно съдържа малко калории. Спомага при храносмилателни проблеми и допринася за добро здраве на целия организъм.

Към богатата палитра от свойства на чайот трябва да добавим и грижата за сърцето. Консумирането на плода подобрява някои рискови фактори, свързани със сърдечните заболявания, като високо кръвно и холестерол. Изследвания показват, че съединения в чайота действат за нормализирането на кръвното налягане и намаляването на холестерола.

Чайот е с ниско съдържание на въглехидрати и с високо на разтворими фибри, което помага за контрола на кръвната захар.
Поради липсата на много въглехидрати, рискът от рязко покачване на кръвната захар се намалява значително. Фибрите забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, така се понижава и кръвната захар. Изследвания показват, че съединения в чайота увеличават чувствителността на клетките към инсулина.

Чайот има малко калории и много фибри – такава комбинация работи за по-бързото отслабване. Ако целите да намалите телесното си тегло, може да се доверите на мексиканската краставица, защото в един плод има само 39 калории и 4 грама фибри. Фибрите ще подсилят чувството на ситост, а малкото калории ще спомогнат за свалянето на теглото. Отслабването е цел на много хора, така че чайот добавя още един плюс към своите полезни свойства.

Фибрите, антиоксидантите и растителните съединения в чайота подобряват храносмилането и се грижат за движението на червата, предпазвайки от запек и насърчавайки растежа на добрите бактерии.
Добрата чревна функция играе роля в предотвратяването на различни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook