Черния кимион (Nigella Sativa) рядко се среща и говори за тези семена в съвременното общество. То се използва като билка и като лекарство. От древни времена семената му се използват за лечебни цели . Познат още като чудодейното лечебно семе на Исляма, той е наричан също хабатул барака, което означава „благословени семена”. През вековете се е считало за “Черното злато на фараоните”, ”Лек за всички болести освен смъртта” и други.

Черният кимион повишава жизнеността, подпомага добро физическо състояние, стимулира производството на костен мозък и клетки на имунната система, унищожава вируси, бактерии и гъбички, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, предпазва здравите клетки от увреждащото действие на вредните патогени, унищожава туморни клетки, повишава имунитета и способства активирането на защитните сили на организма, безвредно и без странични ефeкти.

„Черното злато“съдържа над 100 активни съединения, аминокиселини, витамини, микроелементи и минерали, но още по-впечаляващото, е че съдържа три ценни фитохимикала – тимохинон, тимохидрохинон и тимол, които показват изключителни противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, аналгетични и детоксикиращи свойства.

Днес човек търси алтернативни методи за лечение на своите здравословни проблеми или поне да съчетава традиционната с алтернативната медицина за по-голяма успех. По тази причина много хора използват маслото като източник на здраве.

Маслото от черен кимион има редица благоприятни действия, а именно:
– Имуностимулатор, антиалерген и антихистамин;
– Аналгетик – облекчава болката, антиоксидант, понижава температура;
– Облекчава мускулни спазми и схващания;
– Стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода;
– Понижава кръвната захар и холестерола;
– Тонизира тялото и стимулира сексуалната активност;
– Помага при стомашни и храносмилателни проблеми и много други свойства.
Благоприятните свойства от приема на масло от черен кимион са многобройни. Най-важното е, че няма никакви странични ефекти.

Грабни сега италиански рийд дифузер от SELYNTA и ароматизирай дома си с чист и свеж мирис от природата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook