Манголдът все още не е много добре познат у нас, макар че е бил известен още в Древна Гърция и Рим. Ще го срещнете и с наименованието спанаково или листно цвекло.
Няма как да остане незабележими неговите ярко оцветени дръжки в червено, жълто, оранжево, лилаво определено привличат вниманието.
Манголд се нарича суперхрана, заради полезните си свойства. Богат е на витамин А, С, К и витамини от група В.

Освен това консумацията на манголд ще достави на организма ни още : желязо , калций, магнезий, калий, манган, мед и фосфор , протеин, лутеин и фибри.
Листата на манголда са подобни на спанака и се използват по същия начин, а дръжките са цветни, красиви и много вкусни. Те са подобни на аспержи. Достигат дължина около 25 см.

Манголда може да се отглежда целогодишно. Освен в градината той може да вирее добре и в кухнята.
Родината на манголда е Западна Европа. Това двугодишно тревисто растение обикновено се отглежда като едногодишно. Всъщност, ако се погрижите добре за него през зимата и го защитите той може да оцелее през студените месеци и да ви зарадва със свежи зелени листа напролет.
Манголдът достига височина до 60-70 см, в зависимост от сорта. Има различни сортове манголд, някои са с по-едри листа други с по-дребни.
Манголдът е взискателен към почвата. Той се развива добре на плодородни и влажни почви, но не понася преовлажняването. Много добре се развива на почви богати на азот и калий.
Можете да го отглеждате и на места с лека сянка. При такива условия листата му имат по-нежен вкус, но дръжките не са така ярко оцветени.

Може да се отглежда заедно с краставиците в оранжерията. Но е препоръчително да се отглежда на открито.
Голямо предимство на манголда е, че може да се отглежда като стайно растение. Така освен, че ще ви радва с красотата си, ще ви осигурява и пресни свежи листа за салата или някое ястие. Ако ще отглеждате манголда в саксия, тя трябва да е с височина не по-малко от 30 см.
Когато отглеждате манголда като стайно растение е добре да го поставите на перваза на югозападен или югоизточен прозорец. Разсадът засяваме в саксия като стайно растение, като е много важно да осигурите добър дренаж.

Почвеният субстрат трябва да бъде плодороден и рохкав. През лятото изнесете саксията на слънце. Подхранването е с комплексни торове и се прави два пъти в месеца.
Манголдът е изключително полезен и е добре да го включвате често в менюто си. Листата може да използвате сурови, а дръжките, задължително сготвени. Те имат вкус, наподобяващ този на аспержите и се приготвят по същия начин.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook