Кокосът притежава богат химичен профил, източник е на важни антиоксиданти и някои от основните жизненоважни минерали за организма: магнезий, калий, желязо, фосфор, натрий и цинк.
Кокосът е източник на ценното кокосово масло, което се състои в голяма част от мастни киселини. Кокосовото масло е ценна растителна мазнина, която се извлича от вътрешната част на кокосовия орех. Мастните киселини се метаболизрат по различен начин или директно се преобразуват в енергия, вместо да се съхраняват под формата на мазнини. Кокосовото масло съдържа лауринова още каприлова, карпонова киселина, изключително питателно е на витамини и полезни ензимни съединения.
Именно на това се дължи и едно от най- големите качества на кокосът, да подобрява процесите по храносмилането и съдейства абсорбирането на мастноразтворими витамини, минерали и аминокиселини.
Кокосът е богат на фибри и това обяснява свойството му едновременно успешно да редуцира апетита за сладки и нездравословни храни, и да съдейства бързото засищане.
Химичният състав на кокосовото масло се състои в голяма част от мастни киселини. Мастните киселини се метаболизрат по различен начин или директно се преобразуват в енергия, вместо да се съхраняват под формата на мазнини. Кокосовото масло съдържа лауринова още каприлова, карпонова киселина, изключително питателно е на витамини и полезни ензимни съединения.
Лауриновата киселина е важен компонент от състава на кокоса. При нейното усвояване се образува вещество, наречено монолаурин.
Лауриновата киселина се среща предимно в кокосовото масло, известно за нея е, че притежава силно антимикробно и антигъбично действие. Както лауриновата киселина, така и полученият от нея монолаурин имат качествата по щадящ начин да неутрализират вредни патогени като бактерии, вируси и гъбички и други. Освен това, лауриновата киселина може да редуцира някои действащи възпаления и да успокои симптоматиката им.
Кокосовото масло е известно като едно от най- ефективните масла въздействащи благоприятно на кожата. Както знаем кожата е най- големият орган в човешкото тяло. Съставя се от два основни слоя – епидермис и дерма. Епидермисът е формиран от клетки като меланоцити, кератиноцити и др. Дермата е изградена е от влакнеста съединителна тъкан и се намира непосредствено под епидермиса. С нея се свързват особено важните свойства на кожата – еластичност и плътност. Епидермисът и дермата са разделени от т.нар. базална мембрана, изпълняваща опорна и стягаща функция.
Редица други фактори ежедневно действат неблагоприятно върху кожата. Доказано е, че локалното приложение на кокосовото масло въздейства регенериращо на кожата и неслучайно е сред най- предпочитаните съставки в професионалната козметика за кожа. Кокосовото масло се характеризира с фина текстура, а това подпомага за по- лесното усвояване от кожата. Чистото (сурово) кокосово масло е богато на антиоксидантни съединения. Тяхното проникване през слоевете на кожата съдействат за насищане, хидратация и възстановяване на нейната еластичност и здравина. Кокосовото масло неутрализира сухотата, зачервяванията и раздразненията, а тези качества го превръщат в чудесно средство за натурална грижа за кожа.
Кокосовото масло има качествата да подпомогне пречистването на организма от вредните вещества. Именно поради активния си състав, кокосовото масло може да подпомогне стимулиране производството на важни чернодробни ензими, като по този начин улеснява и подобрява множество от функциите на черния дроб.
Кокосът подобрява храносмилането и насърчава усвояването на мастно- разтворими витамини и минерали, т.е подобрява тяхната абсорбация. Приемът на малко количество кокосово масло може да подпомогне в лечението на проблеми с храносмилането и да редуцира стомашните болки. Освен това чистото, сурово кокосово масло може да окаже благоприятно въздействие върху качествата на стомашния сок поддържайки нормалните нива на неговата киселинност.
Ценното кокосовото масло подпомага и необходимите полезни чревни бактерии и намалява зловредното действие на бактериите „неприятели“ в стомаха.
Мастните киселини съдържащи се в кокосовото масло могат значително да намалят апетита, което може ще спомогне за редуциране на телесното тегло в дългосрочен аспект.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook