Коликите обикновено се появяват след втората седмица от раждането на новороденото и продължават до към четвъртия месец. Това състояние може да се наблюдава при бебета на естествено хранене и захранващи с адаптирани млека.

Коликите е спазматична болка,която се причинява от отделяните от храносмилателната система газове, които се натрупват в червата и причиняват раздуване.
Главната причина е микро флората на бебешкото коремче, която все още е несъвършена и недостатъчно укрепнала за външната среда и приеманата храна.

Като цяло храносмилателната система на новороденото произвежда по-малко ензими, необходими за разграждането на въглехидратите от кърмата и адаптираното мляко и често се говори за физиологичен лактазен дефицит, който се израства с времето, но причинява коликите в кърмаческа възраст.
Бебешкият плач се изразява от различни причини като: глад, за сън, когато му е топло или студено, при дискомфорт в памперс зоната, за внимание, при температура или друго здравословно състояние и т.н. Но как да разберем дали става въпрос за колики или нещо друго?
Характерено при коликите е острият пронизителен и продължителен плач, повтарящ се по едно и също време на деня, най-често късния следобед и привечер след хранене. Ако няма медицинска причина за плача, бебето не е гладно или с мръсен памперс и този плач се повтаря като поведение всеки ден за продължителен период, твърде вероятно е да става въпрос за колики.

При плача заради колики обикновено бебето свива ръчички на юмручета, притегля крачета към коремчето, плаче неутешимо дълго време. Вечер дискомфортът е най-силен, като може да продължи и до полунощ с известно облекчение около топлата вана и масажа, както и по време на хранене.
Коликите при новородените могат да бъдат овладяни като си използват медикаменти или най-често използваните природни средства.
Съществуват много билки, които оказват благотворно влияние върху дискомфорта на бебешкото коремче.
Чaят oт ĸoпъp спомага за нaмaлявaне на излишъĸa oт ĸиceлини в cтoмaxa. Той ycпoĸoявa cпaзмите нa чepвaтa, като отпуска лигавицата. Копърът също може да се ползва при кърмещите майки за стимулиране на лактацията.
Анасонът пък действа противовъзпалително и стимулира храносмилателните ензими, като по този начин храната се усвоява по-лесно
Лайката има общоуспокояващо въздействие и често се препоръчва при колики в комбинация с останалите две билки.
От голямо значениние бебето да не суче твърде лакомо и бързо – тогава има опасност по-голямо количество въздух да попадне в храносмилателната система и да създаде проблеми след това.
Оригването след всяко хранене е задължително, така по-малко количество въздух остава в стомашно-чревния тракт. За целта бебето се изправя, подпряно на рамото на родителя, и се масажира нежно по гръбчето, докато се оригне. В случай че не успее да се оригне след хранене, може да го оставим да полегне и след няколко минути отново да опитаме с ритуала.
Топлата кърпа или воден компрес на коремчето могат да успокоят за кратко плачещото новородено, а масажът оказва благоприятно въздействие, най-вече чрез освобождаване на червата от натрупаните газове, които раздуват стените. С леки кръгови движения може да масажирам коремчето на бебето за няколко минути не само вечер, но и при други прояви на дискомфорт.

Много е важно кърмещите майки е добре да се въздържат в диетата си от газообразуващи храни като бобови култури, зеле, лук, пикантни храни. Приемът на прясно мляко от страна на кърмачката също не трябва да е прекомерен, тъй като може да има отношение към коликите при лактазна недостатъчност.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook