Регионален исторически музей – София представя временната експозиция „Сватбата“. Хронологичният обхват на разработената тема е краят на ХІХ – 80-те години на ХХ в.
„Сватбата“ е най-новата временна експозиция в Регионалния исторически музей – София.
В тематично отношение са представени младоженците, подаръците за гостите, подаръците, фотографи и документи от сватби през различните десетилетия.

Изнесени са подробности за традиционната и градската сватба между Освобождението на България (1878 г.) и 40-те год. на ХХ в. Представени са и изменящите се сватбени обреди и обичаи през следващата епоха, когато властва идеологията на социализма (1944 – 1989 г.).

Българските сватбени традиции от края на XIX в. са резултат от дълбоко натрупване в исторически план. Структурата на традиционната сватба е триделна и включва предсватбени, сватбени и следсватбени обичаи.
Плавните промени в подготовката и отпразнуването на това събитие идват през началните десетилетия на ХХ в. Градът, притегателен център за нов тип живот, променя и сватбата. Тя е по-различна, разнообразна и личностно интерпретирана.

През втората половина на ХХ в. много от старите обичаи запазват преимуществено зрелищния си характер. Преминаването от църковен към единствено законен граждански брак е сред белезите на променената епоха. Явление е „комсомолската сватба“, когато част от празника е поднасянето на цветя и заставането в „почетен караул” пред някой от паметниците от периода за снимка.

В изложбата сватбените обреди, обичаи и ритуали са онагледени с експонати от фонда на Регионалния исторически музей – София и с притежания на колекционерите Радостин Китанов, Румен Манов и Любомир Юруков. Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Българската национална телевизия, Българската национална филмотека, Историческият музей – Чипровци.
Откриването е в сградата на музея на 27 октомври от 18:00 часа. Временната експозиция може да бъде разгледана до 21 май 2023 г.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook