Чудния деликатес има най-богатия и уникален състав на микроелементи, необходими за здравето.
Стридите преди години били истински деликатес, те са били предлагани само в изискани ресторанти. В днешно време вече са достъпни за всички на разумни цени. 
Във Франция стридите се считат за незаменимо ястие от местната кухня. Семейните земеделски производители отглеждат миди в Атлантическия и Средиземноморския район. Месото на стридите е уникално биологично съединение от полезни вещества, което дава безценна полза за организма. В сто грама има само 72 калории.
Но за да може стридата да донесе ползи, е необходимо да я изберете правилно. Всички стриди трябва да се съхраняват в специален аквариум с чиста вода. След закупуването стридите трябва да се поставят в лед и за предпочитане да се консумират не по-късно от час. 
При отварянето на стридата, определено трябва да я държите в ръка, обвита в кърпа, за да не ви нарани. Сокът от стридите трябва да е чист, а месото да е еластично и без зелен или лилав оттенък. Сервира се върху лед и парче лимон. Можете да използвате и други сосове. Също така, стридите се пекат, но те губят голяма част от лечебните си свойства. 
В деликатеса има много полезни вещества, което обяснява тяхната хранителна стойност за човешкото здраве. Съставът на стридите включва витамини А, С, D и цялата група В, голям брой минерали: магнезий, калций, фосфор, цинк, желязо, йод, мед, натрий, калий, хром, флуор, молибден и никел. Поради високото ниво на цинк, който стимулира производството на тестостерон, стридите се приемат за афродизиак. Протеиновият компонент на стридите се състои от най-важните аминокиселини, много от които са незаменими, поради което стридите се считат за много полезна храна. 
Високото съдържание на флуорид в стридите помага да се укрепят костите, зъбният емайл се запазва по-добре от всички видове биодобавки.
Имат безценно свойство да възстановяват йодния дефицит в организма, подобряват ендокринната система и работата на щитовидната жлеза.
Стридите спомагат за укрепването и разширяването на стените на кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане и имат благоприятен ефект върху сърдечния мускул. Месото на стридата е полезно за предотвратяване на атеросклероза, артрит, артроза, кожни заболявания, хормонални нарушения.
Имат седативен ефект върху нервната система: помагат при хронична депресия, липса на сън, повишена раздразнителност.
За мъжете стридите са полезни в това, че имат рядка комбинация от аминокиселини, които стимулират производството на тестостерон, подобряват работата на простатната жлеза, повишават потентността, подобряват структурата на косата, спомагат за избягване на бърза алопеция.
Имат благоприятно влияние върху хормоналния баланс при жените, подпомагат организма да произвежда колаген.
Хората, които страдат от заболявания на храносмилателния тракт и далака, както и бременни и кърмещи жени, трябва да се откажат да използват този продукт, тъй като са възможни усложнения.
През есента често сме обезпокоени за резервите от хранителни вещества в тялото, така че през зимата имунитетът да е силен и през пролетта да не страдате от недостиг на витамини.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook