Децата са привлечени от локвите като магнити, без да се съобразяват с обувките или цвета на дрехите си. Но сега се оказва, че калта може да окаже силно въздействие и върху тяхното благосъстояние.
С развитието технологиите, привлечени от видеоигрите и социалните медии контактът с природата е много по-рядък, отколкото в миналото. За много хора просто няма възможност да се цапат с кал.

Според последни изследвания мръсотията навън е пълна с приятелски микроорганизми, които могат да тренират имунната система и да изградят устойчивост към редица заболявания като алергии, астма и дори депресия и тревожност.
Тези открития показват, че дейностите на открито са полезни не само заради възможността за свободно движение – но и че някои естествени материали, като почвата и калта, съдържат изненадващо мощни микроорганизми, чието положително въздействие върху здравето на децата едва сега започваме да разбираме напълно.
Много от психологическите ползи от играта на открито вече са добре известни. Мозъците ни са еволюирали в естествените пейзажи, а възприемателните ни системи са особено подходящи за дивите пространства на открито. Това означава, че естествените сцени осигуряват перфектното ниво на стимулация, за което се смята, че помага за презареждане на мозъка, когато той е уморен и лесно се разсейва.
Освен тези възстановителни ефекти, играта сред природата може да предложи ценен учебен опит. Например актът на оформяне и месене на материали като кал или пясък може да помогне на децата да развият начина, по който си взаимодействат сетивата и движенията, известен като сензомоторно развитие.

Такива дейности – далеч от дома или класната стая – могат също така да помогнат на децата да намерят начини да се справят с емоциите, които може да са трудни за изследване в друга среда. Така наречената „терапия с пясък“, която включва използването на пясък и миниатюрни фигурки за изразяване на мислите и чувствата, е приета форма на консултиране за деца, които се затрудняват да вербализират емоционалното си състояние.
Що се отнася до физическото здраве на детето, най- голямо предимство на играта на открито може би е физическото натоварване. Дететоизгражда в себе си издръжливост и сила, което води до намаляване на риска от затлъстяване.
Ключово значение имат неинфекциозните организми, а не тези, които действително разболяват децата ни. Тези „стари приятели“ са съществували през по-голямата част от еволюционната ни история. Те са предимно безвредни и правят имунната система по-умерена, вместо да реагира прекомерно на всеки потенциален нашественик.
Различни изследвания подкрепят тази идея. Хората, които са израснали на село или сред природата, обикновено по-рядко развиват астма, алергии или автоимунни заболявания като болестта на Крон – очевидно благодарение на излагането им в детството на по-разнообразни организми в селската среда, които са насърчили по-ефективното регулиране на имунната система.

Счита се, че голяма част от здравословното състояние идва чрез храносмилателната система – вече е добре известно, че приятелските микроби в червата могат да подобрят здравето ни по множество начини.
Най-изненадващото е, че приятелски настроените микрооорганизми от природата могат дори да подобрят реакцията на организма към стреса. Когато се чувстваме уязвими и застрашени, имунната система започва да повишава телесното възпаление. Тъй като възпалението е една от първите защити срещу инфекция, тази реакция е еволюирала като начин да подготви тялото за потенциално физическо нараняване от заплахата, пред която сме били изправени.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook