Доказано е, че ореховите ядки подпомагат мозъчната дейност и увеличават концентрацията на човек.
Ценните хранителни вещества на орехите спомагат за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Полезни свойства имат и листата на ореха.

Ореховите ядки са богати на витамини от група-B, фибри, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини.

Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза.
Консумацията на орехи помага за здравословния начин на живот.

Орехите съдържат алфа-линоленова киселина – една от основните омега-3 мастни киселини. Така предотвратяват риска от сърдечни заболявания. Спомагат и за намаляване на „лошия“ – LDL холестерол, и С-реактивния протеин – възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания.

Според испански учени, консумацията на шепа орехи, заедно с мазна храна, помагат за защита на артериите от лошите ефекти на богати на мазнини хранителни продукти. А богата на мазнини храна може временно да „зашемети“ артериите и да доведе до тяхното втвърдяване.

Всекидневната консумация на орехи помага за по безобидно справяне със стреса. Хората, които показват „преувеличен“ биологичен отговор към стреса, са с по-висок риск от сърдечни заболявания. Намалява честата проява на високо кръсно налагане в човешкия организъм.

Хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са двата фактора, които отключват риска за развитие на ракови клетки. Затова орехите, обогатени с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, помагат в борбата срещу онкологични заболявания.

Ореховите ядки съдържат противовъзпалителни хранителни вещества, които подпомагат поддържането на здравето на костите. Доказано е, че консумацията на умерени количества орехи води до спад в нивата на N-телопептиди на колаген тип 1. Тези компоненти служат като индикатор на костната обмяна, а намаленото кръвно ниво представлява по-добра костна стабилност и по-малка степен на минерална загуба от костите.

В състава на орехите влиза мелатонин – хормон, който се произвежда естествено от епифизната жлеза. Той има мощен антиоксидантен потенциал. Мелатонинът е от решаващо значение за регулирането на съня и други процеси. Добавки, съдържащи хормона, се използват от хора, които имат проблемен и нередовен сън.

Консумацията от зелени орехи и пчелен мед помага за подсилване на имунната система, възпалителни процеси в устната кухина, за очистване на кръвта и токсините в организма, както и срещу хронични кожни заболявания. Полезен е и при бъбречни поликистози, ангини и заболявания на черния дроб.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook