Когато избираме добър слънцезащитен продукт, ние сме изправени пред огромен избор: кой продукт да изберем? Мляко, лосион, крем или спрей? Какво е по-добре да посегнете към реномирана марка или да към конкретна аптека? Или може би съставът е най-важен?

Нека да разгледаме каква слънцезащитна козметика можем да купим в магазините.

Слънчево мляко – препарати с най-лека консистенция, лесно се абсорбират в кожата. Те се основават на вода, протеини, витамини, липиди и растителни екстракти.

Предпазващ от слънцето лосион – такива продукти са двуфазните лосиони, които едновременно хидратират и предпазват кожата.

Слънцезащитен крем – плътна козметика, която трябва да се втрие добре в кожата. Много производители предлагат отделни кремове за лице, както и балсами за устни.

Стик флуид – удобен поради формата на приложение.

Спрей за тен – оставя плътен мастен филм върху тялото. Може да се използва по цялото тяло и е доста удобен.

Интересното е, че трябва да използваме защита срещу слънчева светлина през цялата година. Обърнете внимание, че качествените хидратиращи кремове съдържат високозащитни филтри.

Екологична и минерална слънцезащитна козметика
Химическият филтър абсорбира светлината, предотвратявайки абсорбирането на UV лъчи. Слънцезащитните продукти имат лека текстура и се абсорбират много добре, не оставят бели ивици, но някои хора могат да реагират зле на тях, в резултат на което кожата да се зачерви, да сърби или дори да щипе. Алтернатива са екологичните филтри, които отразяват светлината. Те съдържат естествени вещества (напр. цинков оксид или железен оксид), понасят се добре от хора с дерматологични заболявания.

Минерален слънцезащитен крем или неговата екологична версия трябва да се използва при кърмачета и малки деца до една година, както и при хора с различни видове кожни алергии и борещи се с атопичен дерматит? В магазините и аптеките можем да закупим слънцезащитни продукти с химичен, минерален филтър и комбинация от тези два вида.

Слънцезащита – защитни филтри
Най-високият слънцезащитен крем (или, с други думи, най -мощният слънцезащитен крем ) е фактор, който трябва да се ръководи при избора на конкретен слънцезащитен продукт. Правилото е просто: колкото по-висок е филтърът, толкова по-добре сме защитени. Всеки път козметиката трябва да се нанася върху тялото след излизане от водата и на всеки два часа, когато сме на слънце.

Всеки продукт трябва да съдържа информация за SPF ( Sun Procection Faktor ), защита срещу радиация. SPF е разделен на петобална скала:

Лош SPF 2-6
Среден SPF 8–12
Висок SPF 15–25
Много висок SPF 30-50
Ултрависок SPF> 50

UVC радиацията не достига до повърхността на Земята, тя се спира от озоновия слой. UVA лъчите присъстват през цялата година и идват от ултравиолетовата светлина, която е отговорна за стареенето на кожата. Прониква през облаци, стъкла (стъкла) и достига до дермата. UVB радиацията е останалите 5%, които проникват в епидермиса (не достигат по-дълбоко) и са отговорни за покафеняването на кожата. Кремовете с висок филтър противодействат на тези два вида. Интересно е обаче, че дори нито един продукт няма да осигури 100% защита срещу слънчева светлина .

Не забравяйте, че всеки слънцезащитен продукт трябва да се съхранява при максимална температура от 25 градуса по Целзий. Над тези стойности препаратът просто се разпада, независимо дали съдържа естествен или химичен филтър. Добро решение е да го покриете с дрехи или да го заровите в пясъка.

Колко крем трябва да се нанася?
Много, с един пръст, трябва да смажем максимум 3 см квадратно тяло, така че за да осигурим пълна слънцезащита, струва си да дадете повече козметика, отколкото да съжалявате после.

Защо си струва да използвате слънцезащитна козметика?
Според изследване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, използването на козметика с филтър SPF 15 и по-висок може да намали риска от развитие на меланом с 33 процента. в сравнение с хората, които изобщо не са използвали този вид препарати.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook