Къпането в минерален басейн има огромен положителен ефект върху здравето. Минералната вода – най-добрият вид термална вода. Лечебно-лечебният ефект на минералната термална вода е свързан с положителното въздействие върху човешкия организъм на микро- и макроелементите и химичните съединения, съдържащи се в нея.

Показания:
Остеоартрит на ставите и гръбначния стълб
Ревматоиден артрит
Анкилозиращ спондилит
Дископатии
Синдроми на болки в гърба
Посттравматични състояния и състояния на претоварване на опорно-двигателния апарат
Невралгии
Подагра
Нарушения на периферното артериално кръвообращение
Атеросклероза
Захарен диабет
Постнеопластични заболявания
Хронично възпаление на черния дроб и панкреаса
Рецидивиращ флебит

Ефектът от къпането върху тялото започва от момента, в който кожата влезе в контакт с водата, чрез нежно ексфолиране на епидермиса (действа като естествен пилинг) и след това стимулиране на обновителните процеси.

Това действие се подкрепя от бактерицидните и фунгицидните свойства на сулфидната вода. Локалното действие се основава и на стимулиране на микроциркулацията, по-добро кръвообращение, проявяващо се с вазомоторна реакция – зачервяване на кожата, което може да продължи около 2 часа след къпане.

Подобряването на метаболизма на кожата насърчава лечението на много дерматологични заболявания. Въздействието на процедурите зависи от концентрацията на активните съединения във водата за къпане и размера на зоната на абсорбиране, т.е. повърхността на тялото.

Приема се, че 10% от серните съединения, съдържащи се в сулфидно-сероводородната вода, се абсорбират. Колкото по-висока е концентрацията на разтвора, толкова по-голяма е абсорбцията. Използването на лечебни извори с висока концентрация на активни серни съединения може да ни осигури по-добри резултати от балнеолечение.

Като всяко стимулиращо лечение, то изисква серия от лечения и терапевтичните ефекти продължават до около година след края на лечението.

Също така, ползите от плуването в минерален басейн оказват ефективен положителен ефект върху фигурата. В това отношение водните процедури са значително по-добри от конвенционалната аеробика, тъй като при извършване на упражнения във вода се включват почти всички мускулни групи, в резултат на което фигурата се формира пропорционално. Също така, за да бъде тялото в добра форма, се препоръчва закаляване.

Ползите от плуване в басейн

С помощта на плуването в минералния басейн се коригират проблеми, свързани с гръбначния стълб, разтоварват се междупрешленните дискове. Ето защо, за да се формира правилната стойка, се препоръчва да посещавате басейн от ранно детство.

Повишена производителност и повишена издръжливост. При плуване в басейна има активно укрепване на раменния пояс, мускулите на ръцете, корема, бедрата и седалището. Освен това, поради допълнителни натоварвания, ставите придобиват допълнителна гъвкавост. Плуването в басейна е полезно и за хора, които имат проблеми със ставите, гърба, наднорменото тегло, а също и по време на бременност.

Действа благоприятно на нервната система.

Плуването в басейн има добър ефект за укрепване на здравето, възстановяване на работата на организма след физическо натоварване и психологическа травма, а също така помага за намаляване или поддържане на теглото.

При плуване натоварването се разпределя равномерно върху всички мускулни групи без изключение.

По време на плуване в басейн различни токсини се извеждат по-бързо от тялото. Това се дължи на факта, че бъбреците са много по-ефективно кръвоснабдени. Токсините се отстраняват незабавно.

Плуването има благоприятен ефект върху нервната система, повишава се вниманието и общият емоционален фон на човека.

Плуването има благоприятен ефект върху кръвоносната система: кръвното налягане се понижава, а това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Плуването нормализира сърдечната честота и кръвообращението, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и сърдечния мускул, има положителен ефект върху притока на кръв и следователно – насищането на тялото с кислород.

Плуването е напълно безопасно за ставите. Нещо повече, то има благоприятен ефект върху възстановяването на тяхната мобилност.

Ползата от плуването в басейна е изгарянето на допълнителни калории.

От всичко казано дотук, можем да заключим, че плуването в минерален басейн има множество ползи за здравето. Ето защо, постарайте се да правите по-често спа почивки.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook