Щастливите собственици на къща или апартамент с отделна трапезария знаят колко е важно тази стая да бъде не само красива, но и доста функционална.

В допълнение към пълноценна трапезарна група, състояща се от ергономична маса и столове, е необходимо да подредите околното пространство с вкус и комфорт, да изберете правилните мебели за съхранение на съдове – трапезарни шкафове и витрини, прибори за хранене, текстил и други неща, които са необходими.

Трапезарията е място, където семейството се събира, за да започне или завърши деня с вкусна храна, а атмосферата в стаята може значително да повлияе не само на настроението, но и на благосъстоянието като цяло. Ето защо пространството „трапезария“ трябва да бъде леко, вдъхновяващо, което означава, че в него няма място за голям брой мебели, особено ако тази стая е малка.

Изборът на правилното обзавеждане ще ви помогне да създадете трапезарията, за която сте мечтали – класическа, модерна или ретро. Разгледайте шкафовете от дърво на Мебели Еврика – производител на мебели от масив.

Шкафове и витрини в трапезарията
Те се използват масово при проектирането на помещения с различно предназначение, от дневни до бани. Компактният вид, с точния брой и големина на чекмеджетата, представен в различни стилове и дизайни, прави този тип мебели много удобни.

За трапезарията шкафовете трябва да са много гъвкави, тъй като не заемат много място, но да са в състояние да поберат голям брой необходими прибори (прибори, купи за салати и кошнички за хляб, комплекти и ястия, купи за плодове и др.) . Един добре подбран шкаф може да замени много други мебели, като по този начин значително да спести от пространството на някое малко помещение.

В момента, когато отворите шкафа, за да извадите съдове от там, нещата вътре също започват да се движат и да се удрят един в друг. В тази връзка е препоръчително да бъдете по-внимателни и взискателни към избора на шкафове и витрини.

Витрината – оригиналният шкаф за вашата трапезария
Най-оригиналният и елегантен вид шкафове е, разбира се, витрината. Създаден е като декоративен обект за показване на най-атрактивните парчета кристал, порцелан и сребро.

Витрината е мебел, остъклена от четирите страни от дъното до горе (често витрината няма празна задна стена). Модерните витрини могат да бъдат изработени от масивно стъкло, включително рафтове, или да имат дървена рамка, красиво украсена с дърворезби или картини. Също така, рафтовете по периметъра често са осветени с LED лента, което създава впечатлението, че съдовете се носят във въздуха.

Най-често височината на витрината не е много по-висока от средната височина на човек, а нейната ширина и дълбочина могат да варират от 30 до 100 см.

Бюфет
Тази звучна дума означава добре позната за всички нас мебел. Горната част на бюфета е само частично остъклена (с шарнирни врати), а долната част е затворена и съдържа рафтове за съхранение на тежки съдове.

Още една особеност, която отличава бюфета е липсата на рафт – плот за маса и ниша между горната и долната част. Вместо това ясно се вижда декоративен корниз, който визуално разделя двете секции.

Бюфетът има всички предимства, защото се състои от горна остъклена (демонстрационна) част, долна със затворени врати или чекмеджета и средна, така наречената ниша, която ги разделя.

На долния рафт можете да сложите поднос с напитки или сервиз, както и прибори за сервиране.

Най-често бюфетът е доста висок и широк шкаф, така че трябва предварително да определите място за него в трапезарията. Ще бъде много подходящо да го позиционирате в ниша, например, която съответства на неговия размер. Може да го разположите по протежение на една от стените или между прозорците.

Създаването на нещо красиво и вдъхновяващо е наистина възнаграждаваща дейност, на която всеки може да посвети времето си, независимо от мащаба на работата – било то художествено рисуване, преустройство или избор на висококачествени и красиви мебели.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook