Диагностика на успеха и „камъните – домашни любимци“.

„Ментално програмиране“ – творчеството и успехът на Гари Дал.

Човекът имал своя собствена визия, притежавал ярка креативност и новаторски идеи. Такива хора стават писатели, редактори на списания, пътешественици – първооткриватели.

Гари Дал (Gary Dahl) (18 декември 1936 – 23 март 2015) е копирайтър, креативен директор, собственик на рекламна агенция, предприемач и създател на Pet Rock.

Майка му била сервитьорка, а баща му работел в дъскорезница. Гари посещава Вашингтонския университет. Работил е в Лос Гатос, Калифорния.

Веднъж той си седял с приятели в бар, обсъждайки с тях грижите за домашни любимци. И му хрумнала една шеговита идея: тъй като отглеждането на такива домашни любимци като котки и кучета е свързано с различни трудности, вкл. безпорядък и разходи, защо да не превърнем обикновените павета в домашни любимци, които могат да бъдат закупени от доставчик на строителни материали.

Това го навело на идеята камъните да се продават на хората като домашни любимци, в комплект с шеговити инструкции.
Най-вероятно той е бил добър мениджър и рекламен специалист, след като успял да убеди купувачите, че камъните могат да донесат много радост на вътрешното им дете, като се превърнат в домашни любимци. Неговата маркетингова стратегия е, че не самият обект носи радост, а идеята за него, грижата.

Гари Дал основава компания.
През август 1975 г., на изложбата Gift Show в Лос Анджелис, Гари Дал представя Pet Rock. Той веднага получил 4,5 хиляди предварителни поръчки от магазини за сувенири и веднага подписва договор с универсалните магазини Neiman Marcus.

Камъните били опаковани в картонена кутия с дупки. Външният им вид бил същият като този на кутия за домашни любимци. Включено било и ръководство за грижи, написано с хумор. И препоръки за обучението им на различни команди: „седни“, „легни“, „заспи“, „скачай“, „ела при мен“.

За шест месеца били продадени повече от 5 милиона камъни. Всеки камък му струвал няколко цента, а Гари го продавал за 3,95 долара.

Бизнесът не продължава дълго: появили се много имитатори и шегата станала скучна, но Гари Дал бързо се превърнал в мултимилионер. С тези приходи той отваря бар в Лос Гатос. Освен това пътува из страната и изнася лекции по темата „Как да спечелим милион“.

Част от стратегията на Гари се криела в твърдението му, че камъните могат да бъдат по-забавни, отколкото можем да си представим. Той убедил купувачите, че тези камъни подкрепят това твърдение със самото си съществуване и ясно демонстрират, че не самият обект носи радост на детето вътре в нас, а идеята за него (!).

„Любимецът“ заема ниша в съзнанието ни, създадена от силата на въображението. Упражнения за ума – в това е удоволствието и забавлението (!).

Идеята е съвсем разумна: ако прекараме почивката си по такъв продуктивен и ефективен начин, тогава тя може да бъде по-полезна за нашия ум, включително от превантивна гледна точка, отколкото дори най-модерното психологическо лечение. Купувалите тези необичайни „домашни любимци“ често им давали имена, разговаряли с тях, галили ги и се опитвали да ги научат на прости „трикове“.

Идеята на Дал бил проста, ефективна и изключително успешна!

Необходими са само добра идея, ясен план, упорита работа и добър маркетинг. Не камъните го направиха милионер, а закачливата инструкция и трогателна кутия – не самият продукт, а опаковката му.
Славата на Гари Дал живее и до днес. Фразата Pet Rock се е наложила в английския език. А историята на Pet Rock сега се изучава от всички специалисти по реклама по света.
Източник: www.interesnoto.info .

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook