Все повече собственици отказват да инсталират старите и тежки чугунени радиатори. Въпреки че има техни привърженици, които твърдят, че никой друг материал няма да отдели толкова топлина в стаята, колкото чугуна, на пазара се появяват леки радиатори, от не по-малко ефективни сплави. Биметалните и алуминиевите модели на пръв поглед са идентични, но имат разлики в състава и ефективността. Нека веднага кажем, че топлопредаването на биметалните радиатори е по-ниско поради металната сърцевина. Но това не ги прави автоматично по-лоши от алуминия. Нека видим характеристиките на всяка опция, за да си направите правилните заключения.

Радиатор за парнохарактеристики
Купувачът никога няма да направи разлика между алуминиева сплав и биметална при избора, защото визуално това са едни и същи секции от радиатори, покрити с идентичен боя и лак. Но всеки материал има редица физически и технически характеристики.

Алуминиев радиатор за парно
Алуминиевите продукти са секции, сглобени заедно със специални крепежни елементи и уплътнения. Нипелите и уплътненията осигуряват плътността на конструкцията. Технологията увеличава топлообмена до 50 cm2.

Кастинг. Технологията позволява под налягане да се получат продукти с отлична устойчивост на всякакъв външен или вътрешен (хидроудар) удар. Лятите радиатори са с много точна форма.

Екструзия. Тази опция е по-евтина от предишната, но характеристиките на материала също са по-лоши.

Биметални радиатори
Биметалните радиатори се произвеждат от два вида суровини. Оребреният корпус е изработен от алуминий. Вътре в конструкцията е монтирана сърцевина от тръби, през които преминава охлаждащата течност от отоплителната система. Най-често контейнерите са изработени от стомана, по-рядко – от мед. Диаметърът на конструкцията е по-малък от този на моделите, изработени от един вид метал.

Пренос на топлина
Преди да различите алуминиев радиатор от биметален, трябва да сте наясно с характеристиките на индикатора за сравнение. Разсейването на топлината е мярка за количеството топлинна енергия, която радиаторът предава на въздуха на час. Колкото по-висока е настройката, толкова по-бързо се затопля помещението.

Разсейване на топлината на алуминиеви радиатори – от 200 W, 50% от енергията идва под формата на радиация, останалата част – с помощта на конвекция. Оребрената вътрешна повърхност на секциите увеличава показанията. След включване на отоплението стая със стандартен размер ще се затопли за 10-15 минути, което спестява време и гориво.

Поради конструктивните характеристики на биметалните радиатори, топлопредаването е по-ниско. Стоманеното ядро намалява общата производителност с 1/5 от производителността на изцяло алуминиев модел. Енергийният носител в двуметалните батерии не осигурява незабавно затопляне на помещението.

Устойчивост на воден удар
Водният удар е физическо явление, при което налягането рязко се увеличава в отделна зона. Когато водата се движи в отоплителните тръби, се появяват препятствия, което води до рязко спиране. Под въздействието на силата на изпомпване налягането вътре в системата се увеличава. Течността се втурва към зони с по-малко съпротивление и това води до повреда (пориви) на инженерните мрежи.

Алуминиевите радиатори са устойчиви на воден удар в рамките на 6-16 атмосфери. При резки скокове в отоплителната система батериите ще се спукат и вряща вода ще започне да наводнява апартамента и съседите.

Биметалните конструкции имат здрава стоманена сърцевина вътре. Материалът е устойчив на високо налягане, така че ще издържи на воден чук в диапазона от 20-40 атмосфери.

Устойчивост на корозия
Водата в градската отоплителна система се състои от много химически добавки, които подобряват топлопроводимостта. Компонентите са безопасни за остарелите модели от чугун, но в съвременните са възможни отрицателни последици. Примесите се отлагат по стените на батериите, което води до корозия.

Алуминиевите радиатори издържат нива на pH до 8 единици. В старите многоетажни сгради индикаторът в тръбите е в диапазона 10-12. С увеличаване на параметрите в свързващите места започват разрушителни реакции, които водят до понижаване на налягането.

Биметалните радиатори са по-малко взискателни към нивото на pH на водата, отколкото алуминиевите. Поради конструктивните характеристики само сърцевината влиза в контакт с влага. Стоманата има ниска активност по отношение на химичната структура на течността в отоплителната система. При висококачествените модели производителите допълнително защитават вътрешната повърхност с антикорозионен слой.

Радиатори за парно цена
За да направите правилния избор може да се посъветвате с експерти и разбира се, да се информирате и относно разходите.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook