Съвременните декоративни панели за стена, като правило, се монтират върху дървени или метални летви. Оттук и основният плюс и минус на такова решение. От една страна, листовете могат да бъдат монтирани дори върху неравна стена, тъй като ще прикрият всички недостатъци и дори не е необходимо повърхността да бъде предварително измазана. От друга страна, такова покритие ще „изяде“ няколко сантиметра пространство. В средно голяма до голяма стая това няма да се забележи, но в малка площ може да има значение. Някои модели са прикрепени към стената с лепило, но за това трябва идеално да изравните повърхността .

В интериора декоративни панели за стена се използват за вътрешна декорация от различни материали: от дърво до гипс и пластмаса. По-долу ще разгледаме по-отблизо най-популярните опции. Визуално можете да изберете всяка повърхност: гладка или релефна, мека и твърда, устойчива на влага, с триизмерен модел, имитация на естествено дърво и др.

Видове декоративни панели за стена
Екологичните материали (гипс, дърво, корк и др.) са подходящи за всички стаи, включително спалнята и детската стая. Но PVC листовете се използват най-добре за нежилищни помещения.

Дървени декоративни панели за стена

Дървото е благороден, издръжлив и екологично чист материал. В интериора винаги ще бъде подходящо и ще се впише във всеки стил: от луксозна класика до аскетичен минимализъм и романтичен Прованс. Основният недостатък на дървото, в допълнение към високата цена, е, че трябва да се пази от влага, тъй като може да набъбне, да се деформира и да се напука.

За да предотвратите това:
• Използвайте дървени стенни панели за вътрешна декорация на помещения, където няма висока влажност (хол, спалня, детска стая, офис).
• Изберете листове или ламели със специални защитни импрегнации и лакиране.

Стенни панели от МДФ, ПДЧ, фазер
Всичко това са по-евтини алтернативи на масивното дърво. В същото време материалът остава безопасен и красив.
Ето как тези видове суровини се различават един от друг:
Фиброкартон – това е тънък лист картон, изработен от дървесен чипс с добавяне на синтетични материали, които осигуряват на материала здравина и устойчивост на влага. Най-често ламиниран за декоративен ефект и е сравнително евтин.
ПДЧ – тънките плоскости се състоят от основа (дърво + чипс) и декоративен пластмасов слой. Поради наличието на формалдехидни смоли в състава, митът за токсичността на този материал все още е широко разпространен. Но днес производителите са намалили риска за здравето до минимум. Използвайте ПДЧ плоскости в добре проветриви помещения.
MDF е композитен материал, изработен от пресовани дървесни влакна. Не съдържа никакви токсични вещества, поради което MDF се счита за най-екологичната алтернатива на масивната дървесина. Визуално той напълно го имитира, повтаряйки модела и естествения цвят. Ефектът от четкано дърво изглежда красиво в интериора. Освен това повърхността може да бъде боядисана във всякакъв цвят.

Декоративни панели за стена от пластмаса
PVC моделите са евтини, не се страхуват от влага и следователно са подходящи за всички стаи, включително кухнята, коридора и банята.
Друг плюс е ниското им тегло, така че могат да се монтират както върху рамката, така и върху течни пирони или специално лепило. В същото време те не са толкова здрави и издръжливи като дърво или, например, MDF, а също така бързо избледняват на слънце. Най-доброто решение са за всяка баня.

Стенни панели от гипс
Гипсът е бил използван в древността за създаване на барелефи, днес често се използва и за декорация на стени.
Панелите от този материал са тежки, но в същото време екологични и незапалими. Те могат да бъдат боядисани и повече от веднъж. От тях е удобно да се правят обемни 3D покрития. Има класически гипс, гипсовинил, наногипс и др. Изберете въз основа на характеристиките и вашите изисквания.

Меки стенни панели
Меките стенни панели за интериорна декорация са направени по същия принцип като главата на леглото.
Тънък пълнежен слой (обикновено направен от синтепон или порест каучук) се полага върху рамка, изработена от дървесни влакна или шперплат и след това се обшива с плат, изкуствена или естествена кожа. Най-често мекото покритие се използва за акцентна стена в спалня или детска стая, понякога в хол или офис.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook