Така наречената лазерна епилация е единственият известен в момента метод за трайно намаляване или елиминиране на растежа на космите върху избрани участъци от кожата.

Търсите ли най-добрия начин да се отървете от нежеланото окосмяване? Разбира се, трябва да изберете лазерно обезкосмяване. Премахването на косми по лицето, шията, подмишниците, гърдите, гърба, гениталната област, ръцете, краката, стъпалата и дланите набира все повече привърженици сред хората, които държат на външния си вид.

Изисквания за лазерна епилация

Подготовката за тази процедура изобщо не е сложна, но трябва да запомните няколко важни неща. Ето 5-те стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите риска от нежелани странични ефекти и да подпомогнете ефекта от лечението.

Стъпка 1: Проверете за противопоказания

Лазерната епилация е метод, при който се използва медицинско оборудване. Лечението изисква 0,5 cm светлина, за да достигне кожата. Това не е много, но може да има странични ефекти в някои случаи. Ето защо, преди да използвате лечението, уверете се, че:

Не сте бременна
Нямате бактериална, гъбична или вирусна инфекция (напр. Херпес)
Нямате пейсмейкър

Освен това, ако имате кожно заболяване (напр. витилиго или псориазис), лечението е възможно да се извърши само със съгласието на лекаря. Така че, ако наистина искате да се подложите на лазерна епилация, но се съмнявате дали здравословното ви състояние или състоянието на кожата ви го позволява – консултирайте се със специалист преди процедурата.

Стъпка 2: Спрете приема на някои лекарства, билки и други лекарства

Получаването на идеално гладка кожа със сигурност е много удовлетворяващо, но за да се случи това, първите приготовления трябва да започнат месец преди планираната дата на процедурата. Хората, които използват допълнително перорална ретиноидна терапия, трябва да се откажат от добавките до шест месеца преди епилация! Също така е важно през този период напълно да спрете да използвате мехлеми и кремове, съдържащи витамин А, С или плодови киселини.

Ефектът на лазера се влияе и от всички билкови чайове като лайка, невен или хвощ и жълт кантарион. Тези растения имат фотоалергични свойства, т.е. те допълнително сенсибилизират кожата към въздействието на лъчите – също и тези, използвани при лазерна епилация.

Стъпка 3: Въздържайте се от епилация с восък и карамел
Не е добре да ги използвате поне 2-4 седмици преди лазерна епилация. Освен това не изскубвайте с пинсети ненужните косми. Бръсненето е разрешено, но други техники за обезкосмяване могат да деформират корените на космите и да намалят ефективността на лазерната епилация.

Също така, не използвайте различни видове пилинг – ексфолирането на епидермиса може да направи кожата по-податлива на дразнене по време на лечението. Ако кожата ви е суха, не забравяйте да я овлажните.

Стъпка 4: Погрижете се за блясъка на кожата си
Избягвайте слънчевите бани и използването на автобронзанти поне две седмици преди лазерна епилация. Не забравяйте, че лазерът улавя тъмния цвят на косата, който идва от пигментите в косата, наречени меланини. По време на слънчеви бани нивото на тези вещества в кожата се повишава, което може да ги отслаби.

Когато прекарвате време на открито, ако зоната, която искате да третирате, се излага на слънце, трябва да я покриете с дрехи или да използвате лосион с филтър.

Стъпка 5: Отстранете космите непосредствено преди лазерна епилация
В деня на процедурата, не забравяйте да обръснете космите – това ще ви помогне да ускорите продължителността на процедурата. Ако отивате на първа процедура, оставете косми само върху малък участък от кожата, за да може лазерният терапевт да прецени нивото на меланин и да зададе подходящите параметри на устройството.

Уверете се също, че кожата е почистена от лосиони, кремове и антиперспиранти. Лазерът работи най-добре върху напълно чиста кожа. Ако кожата ви е била намазана с нещо преди да отидете на процедурата, уведомете специалиста за това. Той ще почисти кожата и лечението ще доведе до по-добри резултати.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook