Електрическата ножовка беше пусната на професионалния пазар на електрически инструменти през 80-те години на ХХ век и беше позиционирана като инструмент за рязане на водопроводни и газови тръби и ламарина. Досега, във всяка област, за всяка задача, този инструмент е ценен заради гъвкавото си острие. Предназначен е за работа върху стомана и цветни метали, гипсокартон и гипсфазер, пенобетон и тухла, пластмаса, сухо и влажно дърво. Саблен трион може да се използва за прави или извити срезове.

С помощта на този инструмент ефективно се извършват демонтажни работи: рязане на рамка на прозорец или врата, елементи на водопровод или отоплителна система. За него формата на частта не е важна – майсторът може да работи с профилирани валцувани продукти или ъгли, обикновени дъски и тръби, стърчащи от стената.

Търси се в грижите за градината: върши отлична работа при подрязване на дървета, оформяне на корона, премахване на дебели клони. Инструментът е ценен заради способността си да реже дървен материал с нокти, забити в него. Незаменим за довършители, строители, шлосери, монтажници, покривачи. Ефективността на електрическия нож е очевидна и не зависи от материала. Основното нещо, което трябва да знаете, е как да изберете саблен трион и да изберете оборудване за него.

Остриетата се различават по размер и дизайн на зъбите, което се дължи на материала, който се обработва.

Как да изберем саблени триони?
Дървообработването изисква оборудване с 10 зъба на инч. За рязане на метални тръби ще ви трябват 12 – 14 зъба на инч, за чугун е подходящо острие с 18 зъба.

Класификация на моделите

Саблени триони за домакинството
Не си мислете, че домакинските са по-лоши от професионалните: тяхното качество е толкова високо, колкото на инструмент за професионална работа. Единствената разлика е в ограничения обхват. Домакинските саблени триони са предназначени за по-малко интензивна употреба. Тяхното безспорно предимство е цената, която е много по-ниска от професионалните. Мощността на битовия модел е 600 – 800 W, а продължителността на работа е около 20 часа на месец.
Тъй като суперпроизводителността не е необходима в ежедневието, компаниите произвеждат леки модели, които пестят електроенергия и пространство поради своята компактност. Често в комплекта се доставя универсално оборудване – това улеснява тези, които решават кой саблен трион да изберат за дома.

Професионални саблени триони
Те се отличават със способността да работят дълго и интензивно през цялата смяна без прекъсване, а това е от 6 до 10 часа на ден. Всичко е свързано с енергийния ресурс – от 1000 до 1700 W, заложен от производителя. За тези предимства обаче те плащат с големи размери и тегло, както и по-висока цена.

Спецификации
Мощност – способността на инструмента да осигурява продуктивна работа с материали с различни съпротивления. Обикновено, средно, изборът на саблен трион за тази характеристика е в диапазона от 800 – 1000 вата. Честотата и дължината на хода на режещия диск, скоростта на рязане и вида на оборудването зависят от мощността. И разбира се, колкото по-мощен е трионът, толкова по-бързо и по-добре се справя с големи детайли, изработени от твърд материал.
Честота на хода – понякога наричана честота на въртене на режещия диск. При съвременните модели максималната скорост е до 3000 удара / мин. За предпочитане е да изберете инструмент с възможност за регулиране на скоростта на острието, за да зададете режима индивидуално за материала.

Дълбочина на рязане, която се изразява в два показателя – рязане на меки материали и твърди материали, например, метал. Максималните индикатори в първия случай ще бъдат 300 mm, във втория – 130 mm.

Допълнителни функции

Движение на махалото
Това се превърна в истинско революционно решение в разработването и производството на електрически триони. Режещият диск за саблен трион, оборудван с ход на махало, не само се движи напред-назад по време на работа, но и леко се измества нагоре от детайла. Това осигурява минимално нагряване на острието и целия инструмент и дава възможност за отстраняване на стружките от работната зона. В резултат скоростта на рязане се увеличава. Такъв механизъм не е внедрен във всички инструменти, но не винаги е необходим, например за извито рязане. При някои модели ходът на махалото може да се регулира с многопозиционен лост, за да изберете обхват, който се избира индивидуално за всеки тип материал.

Контрол на скоростта
Предоставен е от производителя, така че потребителят може да настрои работата на инструмента към материала. Така например, материали с различна плътност се режат с различни скорости. Ако е електронен бутон, той реагира на интензивността на натискане. Тази опция е удобна, но не винаги ефективна, тъй като няма стъпка за регулиране и потребителят трябва да се адаптира към реакцията на триона при натискане. Ако е колело или плъзгач, тогава дори и да натиснете прекалено силно регулатора, зададената скорост няма да бъде превишена.
Поддържани обороти при натоварване

По време на рязане чипът следи връзката между изразходваната мощност и броя на движенията, направени от острието. Ако съотношението падне, чипът фиксира натоварването и дава сигнал за увеличаване на мощността.

Плавен старт
Това дава възможност за защита на електрическата мрежа от претоварване поради високи стартови токове. Изключена е възможността за пренапрежение на тока и повреда на други свързани електрически уреди. При положение, че сега работят с циркулярен трион с мощност над 1600 W, това е много важна функционалност. За потребителя безопасността при рязане се повишава, тъй като острието стартира без резки движения.

Метод на закрепване
Както знаете, може да бъде с ключ и без ключ. Сега се превърна в добра практика да се даде възможност на потребителя да смени работното платно без специален инструмент. Всеки производител има свой собствен начин за фиксиране на щракването. Най-често това е задържащ пръстен (трябва да се премести) или заключващ лост (трябва да се завърти). В много модели достъпът до лоста или пръстена е блокиран от защитно покритие: потребителят трябва да изчака касетата да се появи на повърхността по време на работа на инструмента. Понякога е възможно да прикрепите инструмента със зъбците нагоре, за да режете отдолу нагоре.

Стоп на острието
Позволява на потребителя да се облегне на детайла, за да стабилизира инструмента спрямо неговата равнина. Това значително увеличава скоростта на работа и качеството на рязане, особено при трудни условия. Някои модели имат възможност за промяна ъгъл на наклон или въртене на опорната обувка. Като цяло трябва да има няколко различни позиции и да не „играе“.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook