Факт е, че храната, която консумираме, може да повлияе на мозъка ви с течение на времето. Някои храни могат да увредят паметта ви и да увеличат риска от невродегенеративни разстройства, докато други могат да помогнат за предотвратяване на когнитивно увреждане. Ново проучване установява, че боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъка бистър и способен с напредване на възрастта. В проучване, учени изследват група от 60 души на възраст от 50 до 80 години за период от 12 седмици, като допълват някои от техните диетични планове с червена боровинка на прах. Въз основа на когнитивни оценки, направени преди и след тези 12 седмици, било установено, че хората, които консумират прах от червена боровинка, имат по-добра епизодична памет и невронна функция.
Авторът на изследването, д-р Дейвид Васоар, каза, че макар резултатите от това проучване да са обещаващи, не е ясно дали плодът може да помогне за предпазване от сериозни неврологични състояния.
Препоръчва се да се консумират няколко порции плодове дневно, особено горски плодове.
Д-р Пол Гудман препоръчва диетата MIND, която съчетава елементи от средиземноморската диета с хранителни елементи за борба с хипертонията.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook