Консумацията на повече яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, според проучване на Пекинския университет. Причината е, че яйцата повишават „добрия“ холестерол. Дори едно яйце на ден е достатъчно за осезаеми резултати в тази област.
Изследователите са установили, че ако консумирате по едно яйце на ден, това ще увеличи „добрия“ холестерол в организма ви. „Добрият“ холестерол е липопротеин с висока плътност, който премахва „лошия“ холестерол, известен още като липопротеин с ниска плътност.
„Умерената консумация“ на яйца предпазва от образуване на кръвни съсиреци
Кръвните тестове показват, че хората, които консумират яйца в умерени количества, имат по-високи нива на аполипопротеин А1, който е съставна част и градивен материал на „добрия“ холестерол. По-конкретно, те имат повече молекули липопротеини с висока плътност, които помагат да се поддържат артериите и другите кръвоносни съдове свободни от лош холестерол, предпазвайки ги от образуване на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. Те предотвратяват запушването на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв важни органи, включително сърцето и мозъка.
Учените са идентифицирали и 14 метаболита или протеини, свързани със сърдечносъдовите заболявания.
Участниците в проучването, които са яли по-малко яйца, са имали по-ниски нива на полезни протеини и по-високи нива на вредни протеини в сравнение с тези, които са яли яйца редовно.
Учените използват техника, наречена точков ядреномагнитен резонанс, за да измерят 225 метаболита в плазмата. Двадесет и четири от тях са свързани с количеството консумирани яйца.
Здравната служба препоръчва включването на яйца в хранителния режим, тъй като ги смята за съществена част от здравословното и балансирано хранене.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook