Ментата прочиства организма от токсини, укрепва имунната система и предпазва от болести. Маслото от растението, което често се използва за грижа за устната кухина, е много ефективно срещу заболявания на зъбите и венците. Сушената мента е много полезна подправка, която придава на храната деликатен вкус.
Ако дадена храна е източник на антиоксиданти в допълнение към хранителната си стойност, тя става много по-здравословна. Ментата е богата и на антиоксиданти и като спомага за детоксикацията на организма, повишава устойчивостта му към болести.
Когато се добави към салати, ментата им придава специален аромат и свеж вкус. Използва се и като ефективно средство за лечение на настинки, които са особено чести през зимните месеци. Известно е, че ментата „отваря“ дихателните пътища и помага при бронхит и астма. Ползите от растението, което лекува и много други заболявания, са следните:
– Ментата и ментовото масло лекуват заболявания на зъбите и венците. Ето защо ментата се използва широко в пастата за зъби.
– Тя допринася за освежаване на дъха и премахва лошия дъх.
– Облекчава стомашните неразположения и подобрява храносмилателната система.
– Облекчава главоболието. При хронично главоболие, причинено от стреса в ежедневието, се препоръчва по една чаша чай от мента на ден.
– При гадене се препоръчват чай от мента и ментова захар.
Вдишването на пара над съд с вряла вода, в който са добавени няколко капки ментово масло, ще помогне за „отварянето“ на дихателните пътища.
– Нанасянето на ментово масло директно върху пъпки с помощта на памук е ефективен метод за изсушаването им.
– Благодарение на антиоксидантните си свойства ментата се бори с раковите клетки и осигурява естественото изхвърляне на токсините, натрупани в организма в резултат на неправилно хранене.
– Консумацията на чай от мента всеки ден помага за облекчаване на стреса. Вдишването на аромата на ментово масло също е ефективно средство за облекчаване на стреса.
– Ментата намалява температурата.
Маслото от мента се използва за направата на натурална паста за зъби, за облекчаване на главоболие и стрес. Предлага се и от билкари и се използва в разтвори за гаргара, за да поддържа зъбите и венците здрави и да премахва лошия дъх, просто добавете няколко капки в половин чаша вода. Известно е също така, че добавянето на ментово масло към вряща вода и вдишването на пара от него е чудесен начин за лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит. Този метод също така облекчава стреса.
Чаят от мента, който има много ползи за здравето, се приготвя лесно.
Рецепта за чай от мента и лимон
Чаят от мента и лимон, който е най-естественото средство за лечение на настинки през зимните месеци, се приготвя съвсем лесно. Той облекчава гаденето, високата температура и слабостта.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook