Годината е 2020, а в парламента тече разгорещен дебат по повод новия закон за хазарта в България. Депутатът Валери Симеонов се беше заканил, че ще разположи игралните зали само по хотелите и курортните комплекси, които се намират в непосредствена близост до границата. Това не се случи, но пък се прие премахването на частните лотарии, което доведе до края на добре познатите картончета за търкане (скреч карти). Въведоха се и много други новости.

Законови промени

Законовите промени планираха казината и игралните зали да плащат еднократна такса за десетгодишен лиценз. Депутатите първоначално обявиха такса от 1 или 2 милиона лева, но реакцията на хората от бранша не закъсня и те стартираха протести пред парламента, като знак на несъгласие с високите такси. Политиците се съобразиха с исканията и редуцираха сумата от 250 хил. лева до 500 хил. лева. Това също не бе прието добре, но мина в новия закон.

В сайта си Dnes.bg разказват за всички законови промени, които интересуват представителите на бранша. Публикациите следват една след друга, за да представят фактическата ситуация в развлекателния сектор. Много други медии също отразяват положителните и отрицателните страни на политическите решения относно хазарта. Едни ги приемат радушно, а други смятат, че това е поредният начин, по който да се нанесе удар срещу казината и игралните зали у нас.

Фирмите на Васил Божков и компаниите свързани с него, също затвориха. Най-голямата изненада бе спирането на букмейкъра Еврофутбол, чийто лиценз бе отнет от Държавната комисия по хазарта заради натрупани дългове към страната. За феновете на спорта залози останаха утехата да играят в лицензираните онлайн платформи. Всичко се случва с огромна динамика и се усеща суматохата, която цари в хазарта към днешна дата.

Коронавирус и хазарт

При всички несгоди от законово естество, компаниите предлагащи хазартни услуги в България, претърпяха и още едно разочарование. Те бяха принудени да затворят врати на обектите си, заради заразния Коронавирус, който доведе до смъртта на много български граждани. Залите останаха празни и все по-рядко се говореше за хазарт. Падането на извънредното положение, не облекчи нещата, тъй като много от играчите изпитват страх от посещение на заведенията.

Повече приходи в условията на пандемия отчетоха онлайн казината и сайтовете за спортни залози, тъй като предлагат на клиентите си възможност за залагане на спорт и казино игри в интернет пространството. Това е по-безопасният вариант, който бе предпочетен от пълнолетните играчи. Разбира се, тръпката не е същата, както при посещение на игрална зала, но пък и в нета се намират страхотни игри, цял куп спортни залагания и много бонуси и джакпоти. Тези, които се страхуват от върлуващия вирус, могат да залагат от уюта на дома си.

Няколко думи в обобщение

Реално погледнато немалко неща се случиха в хазартния сектор през 2020 г., като повечето от тях посочихме по-горе в тази публикация. Как ще продължат компаниите в бранша не се знае, защото вирусът все още взима жертви и не е изключено казината отново да затворят. Не е сигурно и какво ще се случи с данъците и всички онези такси, които държавата взима от компаниите. Ето защо, е нужно да следим случващото се отблизо и да Ви информираме своевременно.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook