Най-старата библия в света, известна като Codex Sassoon, бе продадена на търг в Ню Йорк за впечатляващата сума от 38,1 милиона долара, съобщи Sotheby’s, водеща аукционна къща. American Friends of the ANU, организация, подкрепяща Музея на евреите в Тел Авив, я закупи като подарък за музея с помощта на средства, осигурени от Алфред Моузес, адвокат и дипломат, и неговото семейство, съобщава Bloomberg.

Преди продажбата на търга Моузес предложил да закупи Codex Sassoon за 32,5 милиона долара, ако никой не предложи по-висока цена. Той беше изненадан, когато бе обявен като печеливш, тъй като очакваше, че цената ще бъде значително по-висока, над 40 или дори 50 милиона долара.

Codex Sassoon, наречена по името на нейния предишен собственик Давид Соломон Сасон, е колекционер и член на влиятелното семейство Сасон, се състои от всички 24 книги на еврейската библия, въпреки че някои страници от „Битие“ липсват. Тя се предполага, че е била написана около 900 година пр. Хр. в Израел или Сирия и съдържа 396 пергаментови страници. Codex Sassoon е единствен по рода си, като сравними текстове включват Codex Leicester на Леонардо да Винчи, закупен от Бил Гейтс през 1994 г. за 30,8 милиона долара, и ранна версия на американската конституция, която Кен Грифин придоби през 2021 г. за 43,2 милиона долара.

Преди да бъде продадена на търга, Codex Sassoon бе изложена на различни места включително Лондон, различни градове в САЩ и в Тел Авив, където беше изложена в Музея на евреите през март. Над 20 000 души имаха възможността да я видят, съобщи аукционната къща.

Codex Sassoon е един от най-важните и ценни ръкописи, свързани с еврейската култура и религия. Със своите 1100 години, тя представлява историческо и културно съкровище от несравнима стойност. Въпреки че липсват някои страници, това почти пълно издание на еврейската библия е от изключителна ценност за академиците, религиозните общности и колекционерите.

Търгът за Codex Sassoon продължи само около пет минути, като наддаванията започнаха от 32 милиона долара и достигнаха 33,5 милиона долара, преди да бъде закупена от Американските приятели на Музея на евреите в Тел Авив. Крайната цена от 38,1 милиона долара включва такси и премии.

Тази продажба на Codex Sassoon отбелязва нов рекорд за най-високата цена, постигната за книга или ръкопис. Това подчертава значимостта и ценността на културното наследство и важността, която хората придават на запазването и съхранението на историческите документи и религиозните текстове.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook