Всяка година в края на юни град Кюстендил става център на черешите и техните многобройни приложения. Празникът на черешите, който води началото си от 1896 г., когато е проведена Първата национална овощарска изложба, продължава да събира хиляди посетители, които се наслаждават на изобилието от вкусния плод и участват в разнообразните културни събития, организирани по време на фестивала.

Овощната градина на България – Кюстендил, е известен като „Майка на българското овощарство“ и празникът на черешите е доказателство за дълбоките корени на овощарството в региона. Институтът по земеделие – Кюстендил, е неизменен партньор на община Кюстендил в организацията на събитието, което дава възможност на местните фермери да представят своята продукция, а посетителите да опитат прясно набраните, сочни кюстендилски череши.

Акцентът на празника е изложбата-базар на череши и черешови продукти. Щандовете са украсени с живи черешови дървета, а майсторските вешала от черешови клони пленяват посетителите с уникалната си изработка. Тези вешала, характерни за региона на Кюстендил, нямат еквивалент в световен мащаб и представляват красива традиция, предавана от поколения.
Базарът на кюстендилски череши предлага на посетителите възможността да закупят пресни плодове директно от местните земеделски производители. Освен това търговците и занаятчиите от цялата страна се събират, за да покажат своите ръчно изработени стоки, добавяйки към празничното настроение.

Гостите на празника могат да участват в забавни състезателни игри с череши, които тестват тяхната сръчност и познания за черешите. Кулминацията на празника е годишната кулинарна надпревара „Череши в кухнята“, където кюстендилските кулинари демонстрират своето майсторство, създавайки изкусителни ястия и десерти с череши. Посетителите могат да опитат тези кулинарни шедьоври и да научат нови рецепти, включващи любимия плод.

В допълнение към вкусните череши и цветните изложби, празникът включва мащабни културни събития и открити сцени, които допринасят за доброто настроение на гостите. Музикални изпълнения, танцови представления и други форми на забавление гарантират, че празникът на черешите е незабравимо изживяване за цялото семейство.

С богатата си история и разнообразни дейности Празникът на черешите в Кюстендил е задължително събитие за всеки любител на черешите и почитател на селския туризъм. Независимо дали сте местен или турист, празникът предлага нещо за всеки, превръщайки Кюстендил в столица на черешите за няколко дни всяко лято.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook