Манастирът Св. св. Константин и Елена, разположен в едноименния курорт, има дълга и интересна история, която датира от XVI век. Едноименният курорт е построен именно заради манастира, който е бил важен религиозен и културен център в региона.

Въпреки че точната датировка на манастира не е известна, се смята, че той е построен през XVI век. С течение на времето манастирът се превръща в значима религиозна обител, привличайки поклонници от близо и далеч. Църквата в комплекса е единствената сграда, останала от някога голямата монашеска обител.

Интересното е, че манастирът е единственият на Балканите, който съхранява свети мощи на Свети великомъченик Валентин от град Терни, Италия. Освен това, той е дом на лечебния извор, който извира естествено под светия престол в олтара на храма. Според манастирските записи, изворът е лекувал десетки болни хора през последните две години. Чудотворната икона на Св. св. Константин и Елена също се съхранява в църквата на манастира.

По време на Руско-турската война (1828-1829), манастирът е разрушен. Няколко години по-късно, йеромонасите Теодосий и Агапий Кантарджиеви започват възстановяването му с помощта на местното население. Те превръщат част от непроходимата гора в обработваема земя, която по-късно е дарена на манастира.

След смъртта на братята Теодосий и Агапий, техен заместник става Константин Дъновски, който извършва първото богослужение в църквата „Св. Архангел Михаил“. Въпреки че манастирът е бил под юрисдикцията на Гръцката патриаршия, богослуженията са се провеждали на черковнославянски език.

След създаването на Българската екзархия през 1870 г., манастирът и неговите земи са конфискувани от Варненската гръцка община. През 1897 г. съдът постановява предаването им на Варненската градска община, която започва да развива района около манастира, поставяйки основите на курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Днес манастирът Св. св. Константин и Елена остава важен духовен център и привлича както туристи, така и поклонници, които идват да се поклонят пред светините и да потърсят изцеление от лечебния извор.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook