За втора поредна година Зала 1 на НДК ще събере елита на народния танц. Точно в Деня на българския фолклор, 22 юни, ще се състои финалът на националния конкурс за водещите ни самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли ТОП 10 Български танцов фолклор.

Освен на уникалния спектакъл, който обещават 10-те танцови състави-финалисти, публиката ще се наслади и на специалните гости на събитието: Гвардейски представителен духов оркестър, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, Национално училище за танцово изкуство и Ансамбъл София-6 – носител на Голямата награда „Огънят на поколенията“ 2023. Организаторите обещават пищен спектакъл, уникални авторски хореографии, много емоция и страст на сцената, но и силна конкуренция между финалистите.

„Това е второто издание на ТОП 10 Български танцов фолклор и вече категорично може да кажем, че няма по-силно събитие, което да провокира таланта на нашите танцьори-споделя създателят и директор на конкурса Емил Димитров-Нашата мисия е да подкрепим израстването и повишим нивото на майсторство на любителските фолклорни танцови състави и ансамбли в България, чрез създаване на силна конкурентна среда. Само по този начин може да съхраним, популяризираме и развием българското фолклорно танцово изкуство, с респект към истинността в предаване на културното ни наследство.“
Специфично за ТОП 10 Български танцов фолклор е, че всяко издание на конкурса се провежда в различна категория и възрастова група. Тази година на ход са може би най-вълнуващите участници, тези между 13 и 18 години.

След напрегнатите полуфинали, за големия финал в София са класирани: Танцов ансамбъл „Балканска младост“ • гр. Етрополе, с художествен ръководител Калинка Пушкарова; Фолклорен Танцов ансамбъл „Детелини“ • гр. Павел Баня, с художествен ръководител Христо Христов; Фолклорен танцов ансамбъл „Дупница“ • гр. Дупница, с художествен ръководител Воин Войнов; Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ • гр. Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов; Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ • гр. Бургас, с главен художествен ръководител Димитър Гинов; Детско-юношески Шопски ансамбъл „Ради Радев“ • гр. Елин Пелин, с художествени ръководители Яна Йорданова и Борислав Ковачев; Фолклорен Ансамбъл „Русчуклийче“ при ОбДЦКИ • гр. Русе, с Главен художествен ръководител Нели Гарвалова и помощник хореографи Ангел Иванов и Теодора Велинова; Детско-юношески танцов ансамбъл „Средец“ • гр. София, с художествени ръководители Ива Търнева и Александър Петров; Представителен танцов състав „Чудесия” гр. Пазарджик, с главен художествен ръководител Таня Димитрова и художествен ръководител Димитър Димитров; Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен“ гр. Шумен, с главен художествен ръководител проф. д-р Катя Кайрякова.

Съставите ще се състезават при равни условия и най-високи изисквания за художествено майсторство, като тяхното конкурсно представяне ще бъде анонимно. Всички те се борят за най-големия награден фонд за събитие от подобен род на обща стойност 15 000 лв.

Финалистите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. д-р Даниела Дженева- главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Пловдив, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив и членове: проф. Николай Цветков- ръководител на катедра Хореография в Югозападен университет „Неофит Рилски” – гр. Благоевград; Любчо Василев- заместник председател на СБМТД, директор и главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл “Мизия“,Търговище; Петър Димитров- директор и главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл “Тунджа“, Ямбол; Стоян Господинов- главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Добрич; д-р Христо Димитров- председател на УС на сдружение „Асоциация на хореографите в България“, продуцент и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“; Асен Павлов- художествен ръководител на Специалност Български танци в Национално училище за танцово изкуство – гр. София, създател и директор на Ансамбъл „Чинари“, д-р Димитър Христов- диригент на Оркестър за народна музика на БНР, гл. ас. д-р Иглика Мишкова- директор на Национален етнографски музей.

Специално за събитието и за да са част от журито в България ще пристигнат и хореографи – експерти в областта на фолклорното танцово изкуство от Румъния, Сърбия и Турция.

Организаторите на ТОП 10 Български танцов фолклор отправят покана към всички почитатели на българските традиции и магичните ни народни танци, да бъдат част от събитието и да дадат своя вот за награда на публиката.

Денят на българския фолклор – 22 юни е обявен през 2019 година от Министерството на културата, по идея на Ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата на много творци и институции. Инициаторите избират деня, тъй като той е в средата на годината, по време на лятното слънцестоене и дни преди Еньовден – събития, почитани по традиция от българите.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook