Град Варна ще бъде домакин на XXIV Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“. Събитието, което има състезателен характер, се провежда под патронажа на кмета на район „Младост” Христо Христов, с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. Тази година фестивалът отбелязва своето двадесет и четвърто издание и обещава да представи разнообразна програма, изпълнена с талантливи участници от цяла България.

Фестивалът предоставя възможност на деца от 3-годишна възраст, ученици от читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове да покажат своите способности в категориите солови изпълнители и групи в пет основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

През първия ден на фестивала участниците от Основното училище „Антон Страшимиров“ във Варна ще поставят началото с изпълнения на инструменталисти и певци. След това на сцената ще се качат учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в града-домакин. Програмата за деня продължава с изпълнения на други фолклорни паралелки от страната.

Вторият ден е посветен на изпълненията на възпитаници на детски градини, общообразователни училища, школи и читалища. Финалният ден ще покаже таланта на групите за автентичен фолклор и състави, изпълняващи стари градски песни и шлагери, на възраст над 19 години.

Журито на фестивала се председателства от акад. Милчо Василев, художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Членове на журито са музикологът, етнолог и експерт в отдел „Фолклористика“ към БАН проф. Лозанка Пейчева, преподавателят в АМТИИ проф. д-р Тодор Киров, маестра д-р Ваня Монева, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на хор „Ваня Монева“, народният певец и директор на Обединената общинска школа по изкуствата в Несебър д-р Данислав Кехайов и хореографът и главен художествена ръководител на Ансамбъл „Варна” Юлиян Станев.

Фестивалът „Фолклорен изгрев“ насърчава популяризирането на българското фолклорно наследство сред младите изпълнители и предоставя възможности за развитие на техните таланти. Събитието също така дава шанс на участниците да получат ценна обратна връзка и препоръки от уважаваните членове на журито, които ще споделят своя опит и знания в областта на фолклора.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook