Известната израелска кларинетистка Орит Орбах и музикалният директор на Йерусалимската опера маестро Омер Ариели

гостуват на Софийската филхармония на 7 април. В програмата са включени произведения от израелски композитори:

Йосиф Барданашвили – Прелетни птици
Паул Бен-Хаим – Музика за струнни
Йехезкел Браун – Псалм
Андре Хайду – „Еврейска рапсодия“ за кларинет и оркестър
Цви Авни – „Молитва“

Орит Орбах е сред най-уважаваните кларинетисти в света. Критиката отбелязва нейната артистичност, присъствие и естествена музикалност (Yediot Achronot): „Орит Орбах е просто невероятна!“ (пише Сузан Радван, Мианмар).
Тя се изявява като солистка на оркестри като Израелската филхармония, дирижирана от Зубин Мета, Ерусалимския оркестър, Израелския камерен оркестър, Симфониетата на Сан Франциско, Симфоничните оркестри на Колорадо, Хаген и Варшавската филхармония и мн.др.

Тя си сътрудничи с елитни музиканти като Шломо Минц, Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Мъри Парайя, Рафаел Уолфиш, Дейвид Сойер.
Като главен кларинетист на Йерусалимския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Хайфа и Израелската камерата Йерусалим, Орит Орбах участва в много фестивали, включително The Marlboro Festival, Музикалния фестивал в Тенгълуд, Neustadt Chamber Festival, Еврейски музикален фестивал във Варшава, Музикалния фестивал в Камбера, Еврейския музикален фестивал в Сан Франциско.

Орбах участва в жури на редица международни конкурси, сред които са Международният конкурс за съвременно творчество „Пендерецки“ в Полша, Международният конкурс на Културната фондация Америка-Израел в Израел.
Тя дирижира три духови ансамбъла и провежда по целия свят майсторски класове по кларинет, семинари по клезмер (еврейски музикален стил) и импровизация.

През последните 15 години Орит участва в състава на женския ансамбъл „Eve’s Women Band“, който е високо оценяван като изпълнител на музика на Близкия изток в стиловете джаз, рок, както и балканска. Тя е специалист в областта на еврейската музика, практикува етноджаз в екзотично женствено тълкуване.

Омер Ариели е музикален директор на основни институции в Йерусалим: операта, ораториалния хор, оркестъра „Hovevei Hamusica“, оперното студио на Музикалната академия, където е и преподавател. Дирижира повечето израелски оркестри, Филхармонията на Дортмунд, Американски симфоничен оркестър, „Оркестър Мадерна“ и много студентски оркестри.

Ариели израства във Флоренция, където учи цигулка, пиано, композиция и камерна музика в консерваторията „Керубини“. Преминава редовно обучение по дирижиране в престижни академии в Израел и Виена и участва в майсторски класове.

През 90-те години концертира из цяла Италия като цигулар и пианист, работи в Римската опера, „Арена ди Верона“, на фестивалите „Estate Fiesolana” и „Пучини”. Установява десетки творчески съдружия с певците М. Кридер, Д. Фали, Р. Джиролами, И. Хоса и много други. Работи като репетитор и асистент-диригент в повечето австрийски театри и фестивали, в „Mainfranken Theater“, в „Maggio Musicale” във Флоренция и в Операта на Тел Авив.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook