От 22 април до 5 май жителите и гостите на София имат уникалната възможност да се потопят в красотата на Антарктика чрез вдъхновяващата фотоизложба на Марина Великова. Официално открита на Деня на Земята на Моста на влюбените пред Националния дворец на културата, експозицията предлага завладяващ поглед към най-отдалечения и негостоприемен континент на планетата, съчетавайки спиращи дъха пейзажи с прозрения за работата и живота на българските учени по време на 32-рата българска антарктическа експедиция.

Като човек, който никога не е стъпвал на ледения континент, Марина Великова успява да улови неговата сурова красота и да предизвика чувство на страхопочитание и уважение към последната граница на нашата планета. Фотографиите й са доказателство за силата на природата да издържа, създава и лекува, дори в най-суровите условия. Те ни напомнят за крехкостта на нашия свят и необходимостта да го ценим и защитаваме.

В допълнение към визуалното изживяване, посетителите могат да се докоснат до Антарктика и чрез слуха, благодарение на иновативна технология, която позволява на всеки да сканира QR код, поставен до всяка снимка. Това ги отвежда на звуково пътешествие сред ледените шумове на Антарктика, допълвайки визуалната история и осигурявайки по-цялостно разбиране на уникалните условия на този отдалечен континент.

Марина Великова споделя: „Антарктика се появи в живота ми неочаквано и много силно. Първоначално исках да правя само аудиозаписи, но в крайна сметка това прерасна в много по-голям проект.“ За нея Антарктика представлява връзка с природата и напомняне за това, което можем да направим в нашето ежедневие, за да защитим тази Земя, на която живеем, както сега, така и за бъдещите поколения.

Изложбата беше посрещната с ентусиазъм от всички присъстващи на откриването, включително участници от 32-рата Българска антарктическа експедиция, музиканта Теодосий Спасов и колеги, приятели и близки на авторката. Заместник-кметът на Столична община Яна Генова, която заедно със своя екип е домакин на изложбата, отбеляза деликатността и любовта към Земята, които се усещат във фотографиите на Марина Великова. Според нея изложбата „Ледовете на Антарктика“ служи като мощно напомняне за силата на природата и необходимостта да я ценим и защитаваме.

Не пропускайте възможността да се впуснете в това незабравимо пътуване до края на света и обратно. Посетете изложбата „Ледовете на Антарктика“ на Марина Великова на Моста на влюбените – НДК в София до 5 май и отворете сърцето си за красотата и чудото на нашия свят.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook