В Плевен днес започва XXVII Национална олимпиада по астрономия, която се организира от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Плевен, Община Плевен и Съюза на физиците в България – клон Плевен.

Състезанието събира 96 от най-добрите млади астрономи у нас, заедно с 28 ръководители. Учениците, които участват, са от 7 до 12 клас и са преминали успешно двата досегашни кръга на олимпиадата. „В двудневна битка те ще покажат себе си, това, което знаят и могат, а от тях ще бъде излъчен националният отбор по астрономия“, допълни представител от организаторите.

Младежите ще демонстрират своите знания в два състезателни дни – в събота от 8:00 до 13:00 часа и в неделя от 8:00 до 9:30 часа. „Надявам се олимпиадата да премине спокойно, успешно и всеки да покаже своите знания“, каза още представител на организаторите.

От Плевен ще участват трима ученици от МГ „Гео Милев“ в две от възрастовите групи. Внушителна е групата на участниците от Варна – 23-ма.

Официалното откриване на олимпиадата ще се състои тази вечер в зала „Катя Попова“. Церемонията по награждаване на най-добре представилите се астрономи ще се проведе в неделния ден в Актовата зала на Математическата гимназия.

Припомняме, че във фоайето на зала „Катя Попова“ е представена изложбата „Моите будители“, която показва българските олимпийски отбори по природни науки и техните ръководители. Това са най-добрите български ученици, участвали в международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook