На 21 април 2024 г., неделя, село Жабокрът, община Кюстендил, ще бъде домакин на 16-то издание на „Празник на зелника и сладките изкушения“. Събитието е ежегодно и привлича посетители от цялата страна, които идват да опитат традиционни ястия, да участват в различни състезания и да се насладят на фолклорна музика.

Тази година празникът ще започне в 14:00 часа с богата културна програма, включваща местни самодейни състави и гост изпълнители. Водещ на събитието ще бъде популярният телевизионен и радиоводещ Иво Танев, който ще поддържа празничното настроение през целия ден. Сред гостите изпълнители ще бъдат известният квартет „Славей“, който ще зарадва публиката с красивите си изпълнения на народна музика.

Основната атракция на празника е конкурсът за най-вкусен зелник. Участниците ще представят своите кулинарни шедьоври, направени по традиционна рецепта, включваща кори от ръчно точени листа и плънка от кисело зеле, праз, лук или други зеленчуци. Гостите могат да опитат тези вкусни зелници и да гласуват за любимия си. Победителят ще получи парична награда и плакет, удостоверяващ титлата „Майстор на зелника“.

В допълнение към конкурса за зелник, ще има и други състезания, на които участниците могат да покажат своите готварски умения. Те включват приготвяне на традиционни сладки изкушения като тиквеник, щрудел и баклава. Първенците в тези състезания също ще получат парични награди и плакети.

Посетителите на празника могат да очакват и различни забавления за деца, включително творчески работилници, където те могат да научат за традиционните занаяти и да създадат свои собствени сувенири. Ще има и щандове, предлагащи местни занаятчийски изделия, както и възможности за разходки с каруци и други традиционни форми на транспорт.

„Празникът на зелника и сладките изкушения“ е не само възможност да се насладите на вкусна храна и музика, но и начин да се свържете с местните обичаи и традиции. Село Жабокрът и околностите му са известни със своето плодородие и висококачествени продукти, което прави това събитие идеално представяне на селския живот и култура в региона.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook