Село Габрене, сгушено в подножието на планината Беласица, е домакин на специално събитие, посветено на габренската сарма от бутима, традиционно ястие, което пленява вкусовите рецептори и разказва истории за богатото кулинарно наследство на региона. Този празник ще се проведе на 20 април 2024 г., събирайки местни жители и гости, за да отпразнуват уникалната рецепта и свързаните с нея културни практики.

Габренската сарма от бутима, известна още като винобой (Phytolacca americana), има своите корени в района на Подгорие, където младите листа на растението се събират и използват за обвиване на ароматни плънки. Това ястие е част от по-голяма традиция на използване на местни растения за готвене, която се предава през поколенията в селата около Беласица.

Габренската сарма от бутима се приготвя чрез комбиниране на млади листа от бутима с различни плънки, като например задушен лук, моркови и ориз, подправени със сол, черен пипер и джоджен. Листата се попарват, за да омекнат, след което се използват за увиване на малки порции от плънката. Сармите се подреждат в тава, покриват се с допълнителни листа бутима и се заливат с чаша вода, преди да се изпекат във фурна до готовност.

Въпреки че цялото растение бутима се счита за токсично, особено неговите плодове, младите листа могат да се консумират безопасно, когато се събират и обработват правилно. От съществено значение е да се спазват правилните техники за почистване и готвене, за да се отстрани всяка потенциална токсичност.

Приготвянето и споделянето на габренската сарма от бутима е дълбоко вкоренено в местните култури и традиции на Подгорието. Това ястие често се сервира по време на събирания, фестивали и семейни тържества, символизирайки изобилието и хармонията на региона. Процесът на събиране на листата бутима и приготвяне на сармите обединява общностите, насърчавайки чувството за другарство и споделена идентичност.

Празникът на габренската сарма от бутима обещава да бъде ден, изпълнен с вкусни ястия, музика, танци и възможности за изследване на местните занаяти и традиции. Посетителите могат да участват в семинари за събиране на растения, да се разходят до местността „Сариев камък“ с местен водач или да посетят историко-етнографската сбирка на читалището. През целия ден ще се предлагат дегустации на местни храни и растения, както и работилници за приготвяне на габренска сарма с участието на местни майстори.

Празникът на габренската сарма от бутима е вълнуващо събитие, което съчетава кулинарни изкушения, културни традиции и приятелски атмосфера. Независимо дали сте опитен готвач, ентусиаст на местните култури или просто търсите ново кулинарно приключение, този празник със сигурност ще ви остави очарован и ще ви накара да копнеете за още. Така че, присъединете се към нас в село Габрене на 20 април 2024 г., за да отпразнуваме тази възхитителна сарма и богатото кулинарно наследство на Подгорието.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook
то!