В града под слънцето, Ямбол ще се възпламени празничното настроение с началото на 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Очаква се да бъде един незабравимо пестро и вълнуващо събитие, което ще зареди с положителна енергия не само града, но и цялата страна. Информацията бе предоставена пред медиите от Диана Бончева, представител на общинската дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“.

С подкрепата на общините Ямбол и Тунджа, фестивалът обещава множество удивителни изживявания и моменти на радост за всички гости. Програмата е богата и разнообразна, включваща карнавални дефилета, вълнуващи концерти, вдъхновяващи изложби, творчески работилници и множество базари. Неизменна част от събитието е и Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“, който ще придружава фестивала. В тунджанските села, запазили кукерската традиция, ще бъдат оживени характерните местни обичаи и автентичната маскарадна обредност.

Първият ден от програмата е посветен на най-малките. Над 200 деца ще се включат във фолклорния празник „Аз съм кукерче!“. Също така, днес ще бъдат обявени и победителите в националните детски конкурси, посветени на „Кукерландия“, които се организират от Общинския детски комплекс и ямболското читалище „Съгласие 1862“. Диана Бончева коментира, че „Най-хубавото на кукерството е тази приемственост, тази потомственост, защото създаването на костюма, съхранението на маската – това е семейна традиция, това децата го научават още вкъщи“.

Официалното откриване на „Кукерландия“ е планирано за петък с пищно кукерско шествие, последвано от концерт-спектакъл с участието на космическия глас на Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и Master of the dance. Върхът на фестивала ще бъде в почивните дни, когато ще се проведат състезателните дефилета на маскарадните групи от цялата страна. Ямбол ще бъде огласен от 33 000 хлопки, а градският парк ще се превърне в „Кукерград“. Съботният концерт-спектакъл ще бъде изпълнен с емоции благодарение на ансамбъл „Чинари“. Не на последно място, Ути Бъчваров ще пристигне отново с големия си казан и кулинарното шоу „Свинско с винско по кукерски“ в неделя.

Журито, което ще оценява групите, включва фолклористи като академик Крум Георгиев, проф. д-р Антон Андонов, д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, етнографът Станислава Минева от Регионален исторически музей – Ямбол и хореографът и художествен ръководител на ансамбъл „Тунджа“ Петър Димитров.

Очаква се „Кукерландия“ да предложи на своите гости незабравими мигове, изпълнени с красота, традиция и вълнение, които ще оставят незабравими спомени и усмивки в сърцата на всички, които се включат в този вълнуващ празник на културата и наследството.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook