Великолепната музика на Сергей Прокофиев, гениалната драма на Шекспир и магията на балетното изкуство ще сътворят феерия от красота и емоции в спектакъла „Ромео и Жулиета“ в НДК на 9 март. Публиката ще се наслади на виртуозния акомпанимент на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна с диригент Иван Великанов.

Изявени солисти с международно признание са избора на режисьора и балетмайстор Сергей Бобров за главните роли в грандиозния спектакъл. Ученик на Мая Плисецкая и солист на Болшой театър, Бобров е перфектен хореограф, който внимателно подбира артистите, с които работи. Преди години професията го среща с любовта на живота му – талантливата Наталия. Впоследствие стават семейство и споделят творческия си път. Грациозна, със силно сценично присъствие, перфектна във всеки детайл на танца Наталия Боброва се превъплъщава в ролята на Жулиета. Ромео е завършилият Театралната академия към Миланската скала Мирко Андреути. Още двама възпитаници на Академията в Милано са сред главните действащи лица в постановката – Алесио Кавалера ще играе Тибалт, а Виторио Сколе ще бъде Меркуцио.

Първото, което ще види публиката в Зала 1 на НДК при вдигането на завесата, е един от светлите и изпълнени с живот площади в ренесансова Италия, където започва разказа за най-великата история за живота и смъртта. Постановъчният екип на продукцията е вложил много мисъл при създаването ѝ, като е успял да трансформира словото и театъра в една модерна хореографска форма, която въздейства от първата до последната минута. Впечатляващи са костюмите на художничката Ася Стоименова – стилни, попили от цветовете и формите на различни култури, но създадени с мярка и вкус.

В спектакъла специално внимание заслужава участието на трупата на Държавна опера Варна, която през последните години, водена от Бобров, активно гастролира на международната сцена. Преди дни трупата се завърна от гастрол във Великобритания, през февруари тази година гостува в трите най-големи града в Швейцария – Лозана, Цюрих и Женева, където представи балета „Пепеляшка“. Миналото лято парижани, посетители на града и специални гости се насладиха на три изпълнения на „Лебедово езеро“, изиграни от варненци на сцената на La Seine Musicale.

Освен със силни солисти и богат кордебалет, грандиозната продукция е уникална за ценителите на балетното изкуство, защото е акомпанирана от симфоничен оркестър. Сложната задача да постигне идеална хармония между танци и музика е поверена на диригента Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, руска и еврейска кръв. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.

Музиката на „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, защото успява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. Партитурата е сложна за изпълнение и още по-сложна за танцуване, но балетът и оркестърът на Варненска опера се справят блестящо с това предизвикателство.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook