Първият и единствен струнен квартет на френския композитор Габриел Форе – Струнен квартет оп. 121, ще прозвучи в Камерна зала България на 15 март от 19 ч. Заедно с него музикантите от „София квартет“ ще изпълнят Струнен квартет оп. 20 № 4 от бащата на струнния квартет Йозеф Хайдн.

Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, най-старият квартет на Софийска филхармония – „София квартет“ включва цигуларите Василена Милева – част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония и Йордан Димитров – концертмайстор на Софийски солисти. Виолончелистът Любомир Ников е концертмайстор на Софийска филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е една от най-добрите първи виоли на България, водач на виолите в оркестъра „СИФ 309” за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината“ на предаването на БНР „Алегро виваче“ и Държавното отличие „Златен век“ за големи заслуги в областта на културата.

Камерният състав е с многобройни спечелени награди, сред които най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004, Националната награда „Златен квартет“ на името на „Акад. Марин Големинов“ 2017, Наградата за принос в българската култура „Златно перо“ 2018.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook