Софийската филхармония продължава срещите с най-добрите изпълнители на нашето време. Рудолф Бухбиндер – един от легендарните пианисти, ще гостува на Софийската филхармония на 8 февруари. Под палката на младия забележителен диригент Еманюел Чекнаворян той ще представи Първия концерт за пиано от Бетовен. В другата част от вечерта Националният оркестър ще изпълни Рихард Вагнер – Увертюра „Фауст“ и Въведение и любовна смърт на Изолда из операта „Тристан и Изолда“ и Симфонична поема „Веселите шеги на Тил Ойленшпигел“ от Рихард Щраус.

Авторитетът на кариерата на Рудолф Бухбиндер, продължила повече от 60 години, е уникално съчетан с дух и спонтанност в свиренето му на пиано. Традиция и новаторство, вярност и свобода, автентичност и непредубеденост се сливат в неговия прочит на великата литература за пиано.

Неговите интерпретации на произведенията на Лудвиг ван Бетовен се считат за определящи стандарти. Той е изпълнявал 32-те сонати за пиано в цикли по целия свят повече от 60 пъти досега и продължава да развива историята на интерпретацията на тези произведения през десетилетията.

С изданието BUCHBINDER:BEETHOVEN Deutsche Grammophon представя пълен запис на 32-те сонати за пиано и петте концерта за пиано в навечерието на 75-ия рожден ден на Бухбиндер през декември 2021 г., като по този начин създава звучащ паметник на два изключителни цикъла Бухбиндер-Бетовен. Бухбиндер е първият пианист, изсвирил всички сонати за пиано на Лудвиг ван Бетовен в рамките на едно фестивално лято на фестивала в Залцбург през 2014 г.

В чест на своята 150-та годишнина Виенският Мюзикферайн за първи път в своята история предоставя на един пианист, Рудолф Бухбиндер, честта да изпълни всичките пет концерта за пиано на Лудвиг ван Бетовен в специално създадена поредица. Партньори на Бухбиндер в това безпрецедентно съзвездие са Лайпцигският оркестър Гевандхаус под палката на Андрис Нелсънс, Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Симфоничният оркестър на Баварското радио, Мюнхенската филхармония и Щатскапела – Дрезден под ръководството на техните главни диригенти Марис Янсонс, Валерий Гергиев и Кристиан Тилеман. Всички концерти са записани на живо.

Бухбиндер отдава голямо значение на изследването на източниците. Неговата лична колекция от ноти включва 39 различни издания на пълните сонати за пиано на Бетовен, както и обширен архив от първи издания, оригинални издания и копия на партиите за пиано с автографи на двата концерта за пиано на Йоханес Брамс.

Като артистичен директор той отговаря за фестивала Grafenegg, който е един от най-влиятелните оркестрови фестивали в Европа от основаването си преди 15 години.

Бухбиндер е публикувал автобиография, озаглавена „Da Capo“, както и книгата „Моят Бетовен – Живот с Учителя“. Последната му книга „Последният валс“ беше публикувана, за да съвпадне с премиерата на Новите вариации на Диабели през март 2020 г. и разказва 33 истории за Бетовен, Диабели и свиренето на пиано.

Оценяван от публиката и музикалните експерти като многостранна артистична личност, през сезон 2022/23 Еманюел Чекнаворян измести фокуса на музикалната си работа към дирижирането. Съвсем наскоро той дирижира оркестри като Мюнхенския симфоничен оркестър, Южно нидерландската филхармония, Оркестър „Хайдн“ – Болцано и Тренто и „Брукнер оркестър“ – Линц.. Като част от резиденцията си на фестивала в Мекленбург-Предна Померания, през лятото на 2022 Чекнаворян дирижира „Концертхаус оркестър“ – Берлин и Камерната Академия на Потсдам.

С кариерата си на диригент Еманюел Чекнаворян надгражда предишната си работа като цигулар. След успеха на Международния конкурс „Сибелиус“ през 2015, той изнася концерти в най-престижните световни зали и работи заедно с най-големите музиканти на нашето време. По време на настоящите си резиденции Чекнаворян ще продължава да се изявява и като цигулар. Предстои му Европейско турне с Филхармоничния оркестър на „La Scala“ под ръководството на Рикардо Шайи; на Моцартовата седмица в Залцбург ще свири на Моцартовата „Costa Violin“., както и в клавирно трио заедно с Анна Виницкая и Даниел Мюлер-Шот.

От няколко години Еманюел Чекнаворян свири на цигулка „Антонио Страдивари“, Кремона от 1698, предоставена му от покровител на лондонското „Международно общество за цигулки на Беар“.

Като носител на наградата OPUS Klassik, Еманюел Чекнаворян вече има няколко издадени албума: след високо оценения солов албум и записите на цигулковите концерти на Брамс и Сибелиус, през 2021 излезе и неговият дебютен албум като диригент , в който той дирижира оркестър „Тонкюнстлер“ в „Шехерезада“ на Римски-Корсаков. Еманюел Чекнаворян е също така страстен музикален комуникатор – от 2017 насам той е домакин на собственото си месечно радио предаване „Der Klassik-Tjek“, което се излъчва по Radio Klassik Stephansdom. В това предаване той разговаря с известни личности по най-различни теми от областта на споделената им страст – класическата музика.

Еманюел Чекнаворян е роден през 1995 във Виена, в семейство на музиканти. Докато учи цигулка, от най-ранна детска възраст е запознат и с дирижирането от своя баща – композиторът и диригент Лорис Чекнаворян.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook