Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици.

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова.

На 10 февруари (събота) от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова „Одеон“ ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев.
Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ.

Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините. Входът за събитието в кино „Одеон“ е свободен. Зрители ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона.

В „Последният спектакъл“ участват съпругът й Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

„Филмът не изчерпва богата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя й“, споделя журналистът Георги Тошев.

„Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса“, допълва Калояна Климентова.

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на издателство „Книгомания“, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината. Изданието е красиво и стилно оформено, с твърди корици и обем от 136 страници.

Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

„Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота й, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса“ – пише в предговора съставителят Георги Тошев.

Книгата „Татяна Лолова от А до Я“ включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на томчето ще намерите хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра. Ще се разпространява по книжарниците от 13.02.2024.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook