Утре, на 17 февруари, стадион „Левски“ в град Елин Пелин ще бъде домакин на осмото издание на Националния фестивал за маскарадни игри „На гости у Шопско“ (НФМИ). Тази година събитието ще бъде проведено с благотворителна кауза под мотото „Читалищата – нашета среда на култура, дух и традиции!“.

Над двадесет групи от цялата страна ще вземат участие във фестивала, дефилирайки пред жителите на общината и техните гости. Събитието ще представи разнообразие от участници в обредни костюми, изработени от животински кожи, които ще пресъздадат българската обредност, наследена и запазена през вековете, посочват от общината.

По думите на представителите на Община Елин Пелин, чановете, носени от кукерите, играят важна роля в създаването на магическия ефект, който те предизвикват, застрашавайки и прогонвайки всички зли сили. Посетителите на карнавалните изяви ще имат възможността да се насладят на разкошния кукерски маскарад, както и на автентични ритуални игри и сцени, допълват от общинската администрация.

Общината предупреждава, че поради провеждането на фестивала, от 8:30 часа до 15:00 часа на 17 февруари, някои улици в град Елин Пелин ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства. Затворените улици включват улица „Калоян“ в участъците от улица „Климент Охридски“ до улица „Васил Априлов“, включително и улица „Цар Борис I“, както и улица „Климент Охридски“ в участъците от улица „Цар Симеон“ до улица „Калоян“, в посока към село Григорево.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook