Изложбата по историите на книгата „Филип и Пясъчния кораб“ е по инициатива на софийското читалище „Алеко Константинов 1897“.

От 21.03. до 31.03.2024 г, по инициатива на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“, ще се проведе изложбата „Фантастични светове“. Тя ще се организира в партньорската галерия „Контраст“ и ще включва оригинални графики на илюстрациите на книгата за деца и юноши „Филип и Пясъчният кораб“ на художничката Станислава Гетова, както рисунки на учениците от школата по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“. Творбите на децата ще са интерпретации по текстове от фентъзи историята. Замисълът на проекта е да се постигне симбиоза между визуалното творчество и литературата и най-вече – приобщаване на широк кръг деца и младежи към изобразителното изкуство.

По време на изложбата „Фантастични светове“, ще бъде представена и самата книга „Филип и Пясъчният кораб“. Допълнително ще се организират две отворени творчески ателиета в галерия „Контрасти“ на 23.03. и 30.03.2024 г., които ще се състоят от две части – информационно-дискусионен модул с лектор и практически художествени задачи за гостуващите деца и родители. Ателиетата са с вход свободен за деца, младежи и възрастни. Инициативата е с благотворителна кауза, част от приходите от изложбата и книгите са в подкрепа на НЧ „Алеко Константинов 1897“ за възстановяване и реновиране на сградата на читалището.

Автор на графиките и книгата е художничката Станислава Гетова – ръководител на Школа по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“.

„Филип и Пясъчният кораб“ е фентъзи книга, която разказва историята на Филип и неговите приключения в страната Лебагрия. Филип загубва дядо си и се налага да намери своето място в света. Пътувайки в посока пустинята Ищаб, той постепенно се справя със скръбта от загубата на близък човек, намира нов приятел – лекаря и учен Пук, среща странни животни и растения, сблъсква се с несгоди и заживява в къща наречена „Пустинният кораб“. Дали четиринадесет годишният Филип ще намери нов дом и кой в крайна сметка ще се окаже неговия благодетел Пук, който е създател на странни създания – мутанти? Дали Дървото с хилядата души ще помогне на момчето да открие баща си? Ще успее ли Птицата-ловец на сънища да върне съня на един много важен и за Филип, и за Пук, човек? Романът ще отговори на тези въпроси и ще зададе нови, за да ни накара да мислим, да чувстваме и да мечтаем в синхрон с героите от историята.

Школа Смокини е създадена през 2018 г. с цел да подготвя ученици за специализираните художествени училища в София. Постепенно се разраства и към нея се прибавят детска група и група за възрастни. В първите си години, дом на школата е езикова школа Бритиш Лаб, а през 2022 г. школата работи в сътрудничество с НЧ „Алеко Константинов 1897“ и се помещава в Ателието на Читалището.

През 2023 г. школа Смокини организира конкурс „Моето читалище Алеко Константинов“ и заедно с просветния център се организира изложба в рамките на отбелязването на 160 годишнината от раждането на Алеко Константинов. Ръководител на школата е Станислава Гетова – Смокини. Тя е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София, бакалавър е по Анимационно кино към НБУ и магистър по „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Станислава има зад себе си множество участия в общи и самостоятелни изложби, илюстратор е на детски книги от американски и български автори, както и на своята собствена книга за оцветяване Urban Stories. Обича да преподава не само, защото е събрала много практическо знание и опит в областта на изящните изкуства, но и защото вярва, че всеки има нужда от подадена ръка в развитието на таланта си. Вярва също така, че изкуството ни дава радост и прави живота ни по-смислен.

Народно читалище Алеко Константинов – 1897 се създава само месеци след като спира да тупти сърцето на талантливия български писател, сатирик и общественик – демократ. През този един век съществуване, чрез активното дело на десетки родолюбиви българи от София и квартал Подуене, създадено като махленско, а от 1915 година преименувано в народно, читалището с името на Алеко изгражда свои традиции в библиотечната,
художествено – творческата, музикалната и езиково – образователната дейност.

Из „Летописната книга на читалището“ откриваме, че през 1914 г. управителния съвет на читалището, взима решение да се изгради собствена сграда. При особена тържественост, с рота юнкери от Военното училище, се полага основния камък на сегашното място. Благодарение на упоритият труд на читалищните дейци, се набират средства и материални дарения за построяване на сградата. Не се редки и случаите когато пред вратите на „Борисова градина“ се поставяла лента с надпис: „ Подарете някаква сума за довършване сградата на Окръжното читалище „Алеко Константинов“. През 1925 г. сградата е завършена, осветена и започва своята активна и богата културно – просветна дейност, не само за района, но и за цяла София.

Днес, Настоятелство на НЧ „Алеко Константинов 1897“ продължава културно – просветното дело на традиционната културна институция и има задачата да съживи, развие и надгради както материалната база, така и културните дейности на Читалището. За целта се организират ежеседмични традиционни базари, концерти, изложби и активности, на които местната общност, творци и културни дейци, заедно се свързват и набират средства за читалището.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook