На 15-тия юбилеен Празник на Пелина, който ще се проведе този съботен ден в живописното старозагорско село Змейово. Обичайната доза на фолклор и традиции ще се преплита с вкуса на най-добрите вина и еликсири, произведени от майстори на местното изкуство.

Жури, съставено от компетентни експерти, ще заеме своите места, готови да разгледат и опровергаят винения еликсир, приготвен от умелите ръце на местните майстори. Този аспект от празника привлича вниманието на гурметите и любителите на виното, които ще имат възможността да опитат и оценят най-добрите представители на змейовската традиция.

За да допринесе за общото настроение, на сцената ще се качат фолклорни ансамбли като „Бистрица“ – Бистришките баби и техните внучки, „Гайдуница“ от село Подем, „Нашенци“ от Стара Загора, гайдарски състав от Чепеларе, Общински танцов състав – Стара Загора и още мнозина. Този разнообразен артистичен микс ще бъде представен не само от местни изпълнители, но и от колективи, пристигащи от Габрово, Севлиево, Шумен, Нова Загора и Раднево.

Специални гости на събитието ще бъдат Тодор и Донка Кожухарови, известни със своите уникални изпълнения, както и оркестър „Южни ритми“, който обещава да поддържа темпото на празничната обстановка.
Изградената традиция на Празника на Пелина се дължи на стародавната рецепта за змейовски пелин, която е направила село Змейово известно не само в България, но и зад граница. Централната част на селото краси паметна плоча, поставена в чест на Стоян Найденов – пионер в организирането на научното производство на пелин. През 1919 г., той стана един от първите носители на Държавен диплом за производител на вино и пелин, издаден от Камарата по лозарство и винопроизводство в Плевен.

Организаторите на този голям празник са кметството на село Змейово, Народното читалище „Пробуда – 1928“ и община Стара Загора, които съвместно създават едно незабравимо събитие в името на българската традиция и култура. Нека Празникът на Пелина и българските традиции продължават да радват сърцата на хората и да събират общността в едно голямо празнично събитие.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook