През новата година предстоят прожекции и в София, Варна, Габрово, Стара Загора и Велико Търново
След броени месеци излиза и книга по първото издание на пърформанса съвместно с ЛИГНА и Дома на хумора и сатирата-Габрово „Нонумент 1.0 – перформативен подход към Бузлуджа“.

След успеха на отличения с ИКАР пърформанс „Нонумент 2.0 – в зоната на противоречивите копнежи“ пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, на 29 декември Асоциация „Информбюро“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, ще представи премиерно и филма „Нонумент 2.0“.

Представлението, което служи за драматургична основа на филма, е във формата радиобалет, който немският арт колектив LIGNA разработва за първи път през 2002 г. като начин да разруши устоите на оспорвани обществени пространства. Участниците получават слушалки с предварително записана драматургия и покана за включване в определени групови или индивидуални движения. Чуват гласове, размишления, теоретични текстове, музика. Участват както в индивидуални, така и в групово направлявани действия, като вземат сами решения дали да са част от цялото и така се превръщат в слушатели-актьори.

„Нонумент 2.0 – в зоната на противоречивите копнежи“, реализиран от немския арт колектив LIGNA и артиста и пордуцент Стефан А. Щерев, съвместно с Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, е вторият проект от трилогията „Нонумент“, в който отново е водеща темата за паметниците, изгубили значението си във времето. Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист, нагласа за ревизионизъм и унищожение, така и от носталгията и желанието за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция и стойност в настоящето.

Филмът, базиран на наградения с ИКАР пърформанс, се е заел с трудната задача да пресъздаде максимално достоверно това, което зрителите-участници чуват или правят по време на представлението, без да нарушава невидимата същност на радиобалета. Зрителите ще видят една необичайна гледна точка, която включва документални кадри и музиката на композитора Емилиян Гацов-Елби.

Премиерата на филма е на 29.12, от 17:00 ч., в зала „Антракт“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен. През 2024 филмът ще гостува и в София, Варна, Габрово, Стара Загора и Велико Търново.
Освен премиерата на филма, Асоциация „Информбюро“ подготвя и представянето на книгата „Нонумент Бузлуджа“ по предишния награден пърформанс съвместно с ЛИГНА и Дома на хумора и сатирата-Габрово „Нонумент 1.0 – перформативен подход към Бузлуджа”. Книгата е своеобразен дестилат на над хиляда страници проучени архиви, интервюта, репортажи, очерци, статии от пресата, както и личните архиви на строители на монумента – спомени, разкази и разговори. Целият труд, събран и подбран за арт проекта от куратора Маргарита Доровска, е послужил за основа на културно-исторически пътеводител подбран от публициста Иво Балев.

Филмът и книгата се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook