На 8 ноември, музикалната сцена в София ще бъде домакин на един изключителен концерт. Омара Бомбино Моктар, известен още като „туарегският Джими Хендрикс“, ще се изяви със своите музикални таланти, заедно с музикантите Кори Уилхелм и Юба Диа. Тази музикална вечер обещава незабравими изживявания за почитателите на световната музика.

Събитието ще се проведе в Mixtape 5 и ще представи последния албум на изпълнителя, озаглавен „Sahel“ (2023). Информацията идва от организаторите на концерта, „Аларма пънк джаз“ и Wrong Fest, които се гордеят да представят този уникален артист пред българската публика.

Омара Бомбино Моктар роден на 1 януари 1980 г. в Тидене, на 80 км от Агадез, който е сърцето на туарегската цивилизация в Нигер. Неговият живот е обагрен с драматични обрати още от ранна възраст. През 1990 г., по време на Туарегското въстание, неговото семейство е принудено да бяга в Алжир, избягвайки опасността и конфликта.

В Алжир и Либия, тийнейджърът Омара Бомбино открива магията на електрическата китара. Той учи от видеозаписи на легенди като Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 г., след години на усърдно усъвършенстване, той се завръща в Агадез. Следващото десетилетие на неговия музикален път включва издаването на първия му концертен албум с название „Guitars From Agadez, Vol.2“ (2007) от сиатълския лейбъл Subleme Frequencies.

Този период съвпада с нови туарегски бунтове в Нигер, като електрическата китара става забранена за туарегската общност, тъй като съществуващата власт я вижда като символ на бунта. Тревожно, двама от членовете на групата на Бомбино са екзекутирани. Той сам успява да се спаси и прибягва в Буркина Фасо.
В Буркина Фасо, Омара Бомбино се среща с филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи записи на музиката си. През 2010 г., след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер. Този завръщане става с наистина запомним концерт в пустинята, пред над хиляда души, който бива документиран във филма „Agadez, the Music and the Rebellion“.

Дан Ауербах от „The Black Keys“ продуцира албума „Nomad“ (2013), издаден от Nonesuch Records. В същото време военното напрежение в северната част на Мали ескалира, и Бомбино и „Tinariwen“, най-известната туарегска група в света, се пресичат за поредица от концерти в Париж, които обръщат внимание на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

След последвалото американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Gogol Bordello и Амаду & Мариам, участия в лайв сешън форматите на KEXP и Tiny Desk, Бомбино издава своя шести студиен албум, „Deran“ (2018). Този албум бързо се утвърждава и е номиниран за „Грами“ в категорията „Най-добър уърлд мюзик албум“.

Събитието в Mixtape 5 на 8 ноември обещава не само музикален спектакъл, но и възможността да се срещнете с изключителен артист и да се потопите в неговата уникална музикална изразност. Така че, не пропускайте шанса да се потопите в света на Омара Бомбино Моктар и неговата виртуозна електрическа китара, която толкова добре разказва историята на туарегската култура и нейната борба.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook