Уважаваният и обичан от публиката маестро Росен Миланов се присъединява към есенния полусезон на Софийската филхармония на 30 ноември, за да представи Симфония №9 от гения Густав Малер.

Последната завършена симфония на Малер, написана през 1909 г,. е изпълнена за първи път след смъртта на автора, през 1912 г. Една от най-малко традиционните му симфонии по форма, тя заедно с „Песента на земята” и недовършената Десета съставлява „прощалната” трилогия на композитора.

Малер пише последните си творби на фона на редица разочарования: през 1907 г. е принуден да се раздели с Виенската опера, развалени са и отношенията с ръководството на Метрополитън опера. Работата с Нюйоркската филхармония също не носи удовлетворение, за което Малер пише на Бруно Валтер: „Моят оркестър тук е истински американски оркестър. Бездарен и флегматичен. Трябва да полагаш много усилия.”

Някои от изследователите на живота му вярват, че характерът на Деветата симфония, е бил повлиян от кризата в отношенията му с Алма, както се вижда от надписите върху ръкописа, направени от Малер – „сбогом на младостта и любовта“.

Росен Миланов отдавна се е утвърдил като диригент със значимо национално и международно присъствие. Наскоро завърши седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания. В САЩ, където живее, е дирижирал симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, Националния симфоничен оркестър в „Кенеди център”, образователната инициатива на „Карнеги хол” с оркестъра „Сейнт Люк” и „Сивик оркестра“ – Чикаго.

Понастоящем той е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. Наскоро е назначен и за главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна.
В международен план диригентът си сътрудничи със Симфоничните оркестри на Би Би Си и на Романска Швейцария, Ротердамска филхармония, с националните симфонични оркестри на Олборг, Латвия и Унгария, с оркестри в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Паоло и Бело Оризонти, Нова Зеландия, с Филхармонията Квазулу-Натал в Южна Африка.

Росен Миланов е гастролирал като диригент и в Далечния Изток – със симфоничния оркестър на Японска радиотелевизионна компания NHK, с оркестрите на Сапоро, Токио, Сингапур, Филхармониите на Малайзия и Хонг Конг. На сцената е музицирал с някои от водещите световни артисти като Йо-Йо Ма, Ицхак Пърлман, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Мидори, Кристиан Тецлаф, Андре Уотс, „Кингс сингърс”, Сергей Хачатрян. Както и с именити български изпълнители – Николай Гяуров, Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Мила Георгиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Анна Стойчева, Диляна Момчилова и др.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook