С нетърпение отброяваме дните до 22-то издание на Банско Филм Фест, което ще се проведе от 22-ри до 26-ти ноември в град Банско. Събитието обещава пет дни, изпълнени с приключения, приятели и незабравими моменти с любимата публика!

Екипът на фестивала има трудната задача да селектира 85 филма от 39 държави, като изборът е направен измежду над 300 заглавия в световната документалистика. Филмите ще покрият теми като алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи и други.

Програмата на фестивала обещава разнообразие и включва филмово жури, което ще оцени конкурсната програма в 9 категории. Прожекциите ще се състоят в 4 зали, а фестивалните дни ще бъдат изпълнени с гости от България и чужбина, срещи, презентации, чествания на годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм, детска програма, изложби, активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене, щандове и незабравими моменти от срещи с фестивалните гости.

Акцентите в програмата са многобройни и включват специален панел за игрално кино, където ще видим българската премиера на филма „Nest“ от Дания, унгарския игрален филм „Heights and Depths“ представен от режисьора Sándor Csoma, както и последния филм на Райнхолд Меснер „Sturm am Manaslu“.

Фестивалната програма също ще включва поглед към звездите със специален урок по астрономия, посветен на 550 години от рождението на бащата на съвременната астрономия Николай Коперник, и специална филмова програма и презентации по повод 70 години от първите изкачвания на Еверест и Нанга Парбат.

За първи път на фестивала ще бъде представен и специален панел за игрално кино, където ще видим премиерата на филма „Nest“ от Дания и унгарския филм „Heights and Depths“, представен от режисьора Sándor Csoma. Премиера в България ще има и на последния филм на Райнхолд Меснер „Sturm am Manaslu“.

На сцената на Банско Филм Фест 2023 ще застанат и някои от най-големите имена в световния алпинизъм и екстремни спортове. Ханс Камерландер от Италия, легенда в алпинизма, ще бъде сред почетните гости. С невероятните си постижения в Алпите и Доломитите той събира вниманието като най-дългогодишният партньор на Райнхолд Меснер, включително по време на последната фаза от неговите опити да изкачи всички осемхилядника на Земята.

Други звезди в програмата включват най-добрите екстремни катерачки, като Ines Papert от Германия, световноизвестния полски алпинист и Big-Wall катерач Marcin Tomaszewski, носителя на „Златен пикел“ Силво Каро от Словения и още много други.
В рамките на фестивала, професор д-р Волфганг Наирц от Австрия, ръководител на множество експедиции и основоположник на летенето в най-високите планини през 70-те и 80-те години, ще сподели своите невероятни преживявания с посетителите на събитието.

Любителите на фотографията също ще имат възможността да се насладят на изложбата „Black snow“ на италианския планински гид и фотограф Ludovico Bich.

Събитието обещава не само богат програмен състав, но и невероятни моменти и срещи, които ще оставят незабравими впечатления у всички посетители.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook