Операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ пресъздава живота на Мария Калас и Аристотел Онасис – две звезди с огромна слава и изпепеляваща съдба, чийто фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена. На 13 декември хитовата продукция пристига на сцената на НДК като част от програмата на ежегодния Новогодишен музикален фестивал.

В спектакъла като в древногръцка трагедия се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер. Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена, срещата ѝ с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.

В ролите на Калас и Онасис, изключително емоционално и с огромен талант, влизат звездите Ева Перчемлиева и Мариос Андреу, които впечатляват и с поразителна визуална прилика с героите си. Яхтата на любовта им се носи в море от музикални стилове, а в хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и традиционни гръцки танци. В костюмите на Ася Стоименова откриваме отношение към всеки детайл и превъзходен усет и разбиране на епохата, в която се развива действието. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли „наистина са чудовищни“. Ненадминатият в мюзикълното дирижиране и оркестрация маестро Страцимир Павлов е диригент-постановчик на продукцията.

Композитор на спектакъла е Христос Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк. Известен с виртуозното си умение да комбинира жанровете, в „Калас и Онасис“ той плавно съчетава сиртаки, джаз, класически оперни арии и типично мюзикълно звучене. По този начин Папагеоргиу развива сюжета и музиката на две нива – оперната сцена и извън нея, а този сложен паралел изисква различна интерпретация.

Продукцията впечатлява и със стилния си декор, който ни пренася в епохата, която пресъздава. На премиерното си представяне това лято на фестивала „Опера в Летния театър – Варна“ спекакълът предизвика истински фурор. Само преди месец емоционалния разказ за живота на най-великата оперна прима и скандалния гръцки милиардер покори публиката в албанската столица Тирана. Спектакълът беше номиниран от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Кристална лира“ 2023 в категорията „Оперетно изкуство и мюзикъл“.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook