Замъкът Бран, намиращ се в Румъния, е едно от мистериозните и обичани места, които привличат туристи от цял свят. Известен с връзката си със средновековния владетел Влад Цепеш, който живял през XV век и станал основа за легендата за граф Дракула, замъкът Бран годишно посещават над 700 000 туристи, особено през Хелоуин. Мястото се описва като едно от най-страшните в света, привличайки почитатели на загадъчни и страховити преживявания.

На Хелоуин, замъкът Бран се превръща в магично място, където гостите могат да се потопят в атмосферата на страшни истории и мистични преживявания. В тази нощ, когато се вярва, че мъртвите излизат над земята, замъкът предлага свещи и разкази, които замразяват кръвта. Важно е да се отбележи, че посетителите не могат да носят чесън, сребърни бижута или свещени символи, за да запазят тъмния дух на събитието.
Самият замък разполага със зашеметяващ лабиринт от 57 помещения, както и с уникален тайен проход, обслужван от специален асансьор, който пренася посетителите нагоре в историята и надолу в бъдещето.

Този тунел на времето е резултат от усилията на стотици архитекти и строителни инженери, които инвестират многобройни часове и ресурси, за да създадат уникално аудио-визуално изживяване за туристите.
Повечето туристи свързват замъка с легендата за граф Дракула, но истината е доста по-различна. Граф Дракула, който стана известен като вампир, е измислен герой, създаден от ирландския писател Брам Стокър. Той никога не посетил Румъния или замъка. Има предположения, че Стокър е използвал илюстрацията на замъка Бран, публикувана в труда на английския пътеписец Чарлз Бонер, за да създаде образа на граф Дракула.

Историята на замъка Бран е съвсем различна. Той първо се появява в румънската история през 1377 година, когато саксонците го изграждат като военна крепост. Замъкът служи за военна цел до 1836 година. През 1920 година става кралска резиденция под управлението на кралица Мария, която трансформира замъка в лятна резиденция, подобна на тази в Балчик. През Втората световна война замъкът служи като болница, а през 1948 година преминава под контрола на комунистическия режим.

През 2005 година румънското правителство приема закон, позволяващ реституция на имоти, конфискувани по време на режима на Николае Чаушеску. Замъкът Бран е предоставен на кралското семейство и днес е частен музей, който излага изкуство и мебели, събрани от кралица Мария.

През 2007 година списание „Форбс“ го определя като втория най-скъп имот в света с оценена стойност от 66 милиона долара. Замъкът също така е домакин на международния музикален лагер Dracula’s Bran Castle Songwriting Camp, където автори и артисти от целия свят сътрудничат по музикални проекти. Сред участниците са известни имена като Кайли Миноуг и Ариана Гранде.

През Хелоуин през 2022 година замъкът Бран беше домакин на звездно парти с участието на Холивудски актьори и богати личности като Питър Тийл, основателят на PayPal, и други. Спекулации се появиха за присъствието на Илон Мъск, но той не беше официално потвърден като гост. Това събитие само добави към магията и мистерията на замъка Бран.

Замъкът Бран продължава да бъде символ на Румъния и място, което съчетава историята си с легендите и митовете, привличайки туристи и обичащи адреналинът от цял свят, особено по време на Хелоуин.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook