Фестивалът „В сърцето на Тракия“ отново ще оживи древната и богата българска фолклорна традиция в Стара Загора. Над 200 страстни танцьори от различни танцови формации с нетърпение се подготвят за участието си в шестото издание на този празничен фестивал, който е посветен на гордостта на града – празника на Стара Загора, който се чества на 5 октомври. Събитието е съорганизирано от община Стара Загора, Народно читалище „Родина-1860“ и Клуб за български народни танци „Загорци“.

Едно от значимите нововъведения за тази година е, че фестивалът ще бъде двудневен и ще започне на 30 септември в парк „Артилерийски“. Започвайки със специално представление на групи от тракийската фолклорна област, а именно Копаница, Щеркольовата и Боалийско, фестивалът обещава да предложи богата палитра от автентични танци и музика, наследени от предците ни.

На сцената в Стара Загора ще се представят общо 10 танцови формации от различни градове и региони в България, включително София, Гайтанево, Старосел, Елин Пелин, Петково, Търговище, Старозагорско и други. Този разнообразен спектакъл ще бъде истинско пътуване през българската културна и танцова история.

На 1 октомври фестивалът ще предостави възможност за учебен час на открито, като ще бъде представено разучаване на хора от различни фолклорни области. Събитието ще бъде водено от проф. д-р Антон Андонов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Това представлява уникална възможност за танцовите ентусиасти да се научат от един от водещите експерти в областта на българския фолклор.

Целта на фестивала „В сърцето на Тракия“ е да събере и обедини любителски танцови клубове и формации от цялата страна. Този културен форум не само предоставя възможност за изява на талантливите танцьори, но и служи за съхранение и популяризиране на българския фолклор и националната идентичност. Едно от най-ценните богатства на България е нейното нематериално културно наследство, и този фестивал играе ключова роля в неговото запазване и насърчаване.

Фестивалът „В сърцето на Тракия“ е отворен за всички любители на българските народни танци, независимо от възраст и опит. Всички танцови групи, ансамбли, клубове и непрофесионални формации се приемат с радост и отворени обятия. Важно е да се подчертае, че фестивалът няма конкурсен характер, а по-скоро служи за обмен на опит, вдъхновение и радост от танца.

Организаторите на събитието работят усилено, за да осигурят незабравимо преживяване за всички участници и зрители. Фестивалът „В сърцето на Тракия“ не само пази жива българската фолклорна традиция, но и я развива и пресъздава със свежест и страст. Този уникален опит се очаква с нетърпение и се надяваме, че ще вдъхнови още повече хора да обичат и уважават българския фолклор.

Фестивалът „В сърцето на Тракия“ е истинско празнично събитие, което обединява хора от различни места и ги обогатява с културното богатство на България. Нека тази година се потопим в магията на българските танци и вибрациите на нашата култура в Стара Загора и нека се насладим на този незабравим празник на фолклора и традициите.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook