През септември, градът на седемте хълма, Пловдив, предлага на своите улици, площади и театрални сцени в открита галерия за изкуство и култура. С началото на месец септември се разгръща обширното събитие, което превръща града в платформа за всякакви изрази на изкуството и спектакъла. Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 е на прага си и обещава на местните жители и гостите на града незабравими изживявания в света на културата.

Община Пловдив и различни културни институции, творци организират есенният салон на изкуствата. Тази година той отбелязва своето 19-то издание, което допълнително подчертава неговата дългогодишна история и влияние върху културния живот на региона.

Тържественото откриване на фестивала винаги се състои на 1 септември, а този път мястото е никое друго, освен историческия Античен театър в Пловдив. Вечерта ще се превърне в специален момент с тържествен концерт, озаглавен „Пловдив – звезди от музика“, който почита столетието от рождението на Добрин Петков (1923-1987) – композитор, музикален педагог и фигура с голям принос за българската музикална сцена.

Концертът ще включва сборен симфоничен оркестър с участието на изявени солисти – Емма Тахмизян на пиано и Мони Симеонов на цигулка, двама артисти с интернационална репутация. Диригенти на концерта ще бъдат Найден Тодоров, главен диригент на Софийската филхармония и Константин Добройков, главен диригент на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Програмата обхваща известни произведения от Верди, Владигеров, Бизе, Равел и Бетовен, предоставяйки на публиката възможност да се наслади на разнообразни жанрове и стилове.

Възможността за безплатно посещение на събитието придава допълнително измерение на културната обогатяваща среда, която Пловдив предоставя. Не само жителите, но и всички, които посетят града през септември и октомври, ще бъдат пленени от множеството изкуствени прояви и събития, които разцъфтяват на всяка кръгла трибуна или площад.
Фестивала на изкуствата 2023 събира под един покрив множество творци, изложби, концерти и изкуствени прояви. Сред тях се издигат утвърдени събития като международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, фестивалите на куклите „Двама са малко – трима са много“ и „TheatAir“, както и Есенния фестивал на музиката в Балабановата къща. Любителите на джаза, китарата и съвременното изкуство също ще намерят интересни събития за тях.

Специални изложби по случай юбилеи на известни художници ще предложат на публиката да се потопят в творчеството на Златю Бояджиев, Здравко Йончев и Николай Няголов.

Този сезон Пловдив отново се превръща в културен магнит, привличайки любители на изкуствата от всички краища на света. Културния фестивал “Под открито небе” 2023 предлага на всички посетители месеци, пълни с изкуство и вълнение.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads